Przetwory na zimę
Re: Przetwory na zimę
Zbyszek ma rację
Moja mama i babcia jak robiły przetwory na zimę to słoiki równe i ustawione jak kompania w wojsku
Kasiu ja słoików mam sporo I jakoś tak mam, że porządek nade wszystko
Moja mama i babcia jak robiły przetwory na zimę to słoiki równe i ustawione jak kompania w wojsku
Kasiu ja słoików mam sporo I jakoś tak mam, że porządek nade wszystko
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Przetwory na zimę
to się pedancja nazywa nawet psy u Basi leżą równo
a sałatka smakowita
a sałatka smakowita
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Przetwory na zimę
No i też zrobiłam tylko nie obierałam ogórków bo fajniej w słoikach wyglądają, marchew dałam w plasterki i generalnie więcej proporcjonalnie marchwi i papryki a wyszła przepyszna
Węszynosko jak masz jeszcze jakiś fajny przepis to poproszę
Przy okazji zrobiłam też buraki w/g przepisu teściowej dla mnie najlepsze:
4kg buraków
1kg cebuli
1kg papryki
1szkl cukru
1szkl octu
1szkl oleju
Buraki ugotować obrać i zetrzeć, cebulę i paprykę pokroić.
W garnku ułożyć warstwami.
Cukier wymieszać z octem potem z olejem i zalać wszystko- nie mieszać!
Odstawić do lodówki pod przykrywką na min 4 godziny.
Wymieszać do słoików włożyć i pasteryzować 5min.
Opcjonalnie można od razu zjeść:D
Węszynosko jak masz jeszcze jakiś fajny przepis to poproszę
Przy okazji zrobiłam też buraki w/g przepisu teściowej dla mnie najlepsze:
4kg buraków
1kg cebuli
1kg papryki
1szkl cukru
1szkl octu
1szkl oleju
Buraki ugotować obrać i zetrzeć, cebulę i paprykę pokroić.
W garnku ułożyć warstwami.
Cukier wymieszać z octem potem z olejem i zalać wszystko- nie mieszać!
Odstawić do lodówki pod przykrywką na min 4 godziny.
Wymieszać do słoików włożyć i pasteryzować 5min.
Opcjonalnie można od razu zjeść:D
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Przetwory na zimę
A ja podam bardzo prosty przepis na sałatkę z ogórków z zielonym koperkiem
SKŁADNIKI:
-- ogórki świeże
-- koperek zielony
-- zalewa (na 0,5 litra wody dajemy ok. 60 g cukru, 100 g octu, sól do smaku ; proporcje można zmienić wg swojego uznania)
Na 2 kg ogórków przypada 1 pęczek koperku średniej wielkości (nie trzeba się tych proporcji tak ściśle trzymać).
WYKONANIE:
Ogórki umyć, zostawić w wodzie przez pewien czas, potem poszatkować (ja nie obieram skórki, ale jak ktoś woli to może to zrobić) ; pokroić drobno koperek zielony i wymieszać go z ogórkami ; ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą (można dodać po kilka ziarenek pieprzu) ; po napełnieniu słoików wlać na wierzch po jednej łyżce oleju ; słoiki zamknąć i pasteryzować.
PS : Po otwarciu słoików ja nie wylewam zalewy (ładnie pachnie) i wykorzystuję ją do podprawienia różnych zup i sosów.
SKŁADNIKI:
-- ogórki świeże
-- koperek zielony
-- zalewa (na 0,5 litra wody dajemy ok. 60 g cukru, 100 g octu, sól do smaku ; proporcje można zmienić wg swojego uznania)
Na 2 kg ogórków przypada 1 pęczek koperku średniej wielkości (nie trzeba się tych proporcji tak ściśle trzymać).
WYKONANIE:
Ogórki umyć, zostawić w wodzie przez pewien czas, potem poszatkować (ja nie obieram skórki, ale jak ktoś woli to może to zrobić) ; pokroić drobno koperek zielony i wymieszać go z ogórkami ; ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą (można dodać po kilka ziarenek pieprzu) ; po napełnieniu słoików wlać na wierzch po jednej łyżce oleju ; słoiki zamknąć i pasteryzować.
PS : Po otwarciu słoików ja nie wylewam zalewy (ładnie pachnie) i wykorzystuję ją do podprawienia różnych zup i sosów.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 wrz 2011, 20:30 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Przetwory na zimę
A macie przepis na coś fajnego, sprawdzonego z kapustą
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13064
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Przetwory na zimę
Tomkowa mama robi kapustę w cebulką i trochę papryki do koloru- zapytam i napiszę bo ja to tylko konsumpcją się zajmuję
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Przetwory na zimę
Mogę podać sprawdzony przepis na sałatkę z kapusty, ale czerwonej.
SKŁADNIKI:
- 2 kg kapusty czerwonej
- zalewa : 1 l wody, ok.1/4 l octu 10% (szklanka), cukier ok. 15 dag, sól do smaku; proporcje można trochę zmienić jak ktoś ma inne upodobania smakowe; dodatkowo do zalewy można dodać kilka goździków, ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego; ja poprzestaję na occie, cukrze i soli.
WYKONANIE:
Zagotować zalewę z podanymi składnikami. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować do momentu, aż kapusta będzie lekko półtwarda, taka trochę niedogotowana (gotować na większym ogniu, aby nie straciła na kolorze). Gorącą kapustę wraz z zalewą nakładać do słoików, na wierzch wlać po łyżce oleju, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby się zamknęły (nie pasteryzować).
Kapusta nie musi być poszatkowana bardzo drobno (raczej tak średnio), bo drobna szybciej traci kolor podczas gotowania.
Po otwarciu słoików z sałatką ja dodaję drobni pokrojoną cebulkę i trochę oleju.
PS jeżeli podczas gotowania zbyt dużo zalewy się wygotuje to dorobić trochę nowej (wg podanych proporcji), zagotować i gorącą uzupełnić słoiki przed ich zamknięciem.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
- 2 kg kapusty czerwonej
- zalewa : 1 l wody, ok.1/4 l octu 10% (szklanka), cukier ok. 15 dag, sól do smaku; proporcje można trochę zmienić jak ktoś ma inne upodobania smakowe; dodatkowo do zalewy można dodać kilka goździków, ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego; ja poprzestaję na occie, cukrze i soli.
WYKONANIE:
Zagotować zalewę z podanymi składnikami. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować do momentu, aż kapusta będzie lekko półtwarda, taka trochę niedogotowana (gotować na większym ogniu, aby nie straciła na kolorze). Gorącą kapustę wraz z zalewą nakładać do słoików, na wierzch wlać po łyżce oleju, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby się zamknęły (nie pasteryzować).
Kapusta nie musi być poszatkowana bardzo drobno (raczej tak średnio), bo drobna szybciej traci kolor podczas gotowania.
Po otwarciu słoików z sałatką ja dodaję drobni pokrojoną cebulkę i trochę oleju.
PS jeżeli podczas gotowania zbyt dużo zalewy się wygotuje to dorobić trochę nowej (wg podanych proporcji), zagotować i gorącą uzupełnić słoiki przed ich zamknięciem.
SMACZNEGO
- kasianiolek
- Posty: 831
- Rejestracja: środa 16 wrz 2009, 21:50
Re: Przetwory na zimę
Pierwsza partia gotowa:
- ogórki z koperkiem według 1e2w3a
- sałatka z ogórków Węszynoski
- papryka wg. mojej babci
Dla chętnych przepis:
składniki:
papryka czerwona
czosnek
koper
gorczyca
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej
zalewa w proporcjach:
na 1 szklankę octu 10%
7 szklanek wody
10 łyżek cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela, listek laurowy, i ok. łyżeczkę ziaren gorczycy (ja sypię na oko).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski, powkładać do słoików.
Przygotować zalewę i gorącą zalać, na wierzch wlać olej, pasteryzować ok. 10-15 minut.
Generalnie nie przepadam za papryką, natomiast w tym wykonaniu bardzo mi smakuje, powinna wyjść bardzo delikatna, wręcz lekko słodka, nadaje się np. jako dodatek do kanapek lub przekąska na przyjęciach.
W przygotowaniu Buraczki Aszemi i przecier pomidorowy
- ogórki z koperkiem według 1e2w3a
- sałatka z ogórków Węszynoski
- papryka wg. mojej babci
Dla chętnych przepis:
składniki:
papryka czerwona
czosnek
koper
gorczyca
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej
zalewa w proporcjach:
na 1 szklankę octu 10%
7 szklanek wody
10 łyżek cukru
sól do smaku
Przygotowanie:
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela, listek laurowy, i ok. łyżeczkę ziaren gorczycy (ja sypię na oko).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski, powkładać do słoików.
Przygotować zalewę i gorącą zalać, na wierzch wlać olej, pasteryzować ok. 10-15 minut.
Generalnie nie przepadam za papryką, natomiast w tym wykonaniu bardzo mi smakuje, powinna wyjść bardzo delikatna, wręcz lekko słodka, nadaje się np. jako dodatek do kanapek lub przekąska na przyjęciach.
W przygotowaniu Buraczki Aszemi i przecier pomidorowy
- Załączniki
-
- Ogarkowe przetwory
- ogarkowe.przetwory.jpg (39.11 KiB) Przejrzano 7428 razy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13064
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Przetwory na zimę
Kasiu, ja się zastanawialam dlaczego nie spisz w nocy . Porownam przepis na papryke z naszym bo chyba ten sam.
Ja polecam zbierac owoce w sadzie i suszyc. Taki zdrowy chips i nie tuczacy.
Ja polecam zbierac owoce w sadzie i suszyc. Taki zdrowy chips i nie tuczacy.
Re: Przetwory na zimę
Podziwiam i ślinka mi cieknie
A ma ktoś może przepis na buraczki/sałatkę na zimno ale bez papryki?
A ma ktoś może przepis na buraczki/sałatkę na zimno ale bez papryki?