Przetwory na zimę

Awatar użytkownika
qzia
Posty: 7819
Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
Gadu-Gadu: 9909298
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: qzia »

hania pisze:Nie zjadłabym przetworów, które na mnie patrza :D
Ja raczej też :strach_2: :strach_2:
Mój mąż wpadł na pomysł suszenia pomidorów. Potem pakuje je do słoiczka z zalewą z oliwy i jakimiś ziołami. Na razie nie wolno jeść bo się musi "odstać" ale jak zadegustuję to opowiem czy warte zachodu. :silacz:
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Przetwory na zimę

Post autor: Wilga »

To ciekawe. A jak suszone, na słonku czy w piekarniku? Ja w tym roku pierwszy raz zakisiłam.
Awatar użytkownika
qzia
Posty: 7819
Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
Gadu-Gadu: 9909298
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: qzia »

W piekarniku. Na naszym słonku to by szybciej zgniły zamiast się wysuszyć.
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Przetwory na zimę

Post autor: hania »

Wilga pisze:To ciekawe. A jak suszone, na słonku czy w piekarniku? Ja w tym roku pierwszy raz zakisiłam.
Ja suszę w suszarce i są rewelacyjne. Tylko to muszą być mięsiste pomidory.
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Przetwory na zimę

Post autor: Wilga »

A dzięki, zapomniałam, że mam taki przyrząd :). Bez gniazdek nasiennych suszysz?
Awatar użytkownika
qzia
Posty: 7819
Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
Gadu-Gadu: 9909298
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: qzia »

Suszymy bez gniazdek. My suszyliśmy pomidory rzymskie. :niewka: :niewka: :mysl_1: Nie wiem czy były mięsiste czy nie ale tak pisali w internecie. :mysl_1:
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Przetwory na zimę

Post autor: kasiawro »

Kosztowana u siostry, po prostu oszalałam i zjadłam całą miseczkę.
Ja uwielbiam marchewkę jako przystawkę, a ta to taka do mięska i jako sama do chrupania.
Marchewka konserwowa - Pyszna!
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 kg marchewki
Zalewa:
3/4 szklanki oleju
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu
1 łyżka gorczycy
2 szklanki cukru
2 łyżeczki soli

Marchew oczyścić, umyć, pokroić w słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 min.
Paprykę oczyścić, przepołowić i oczyścić z gniazd. Cebulę obrać i z papryką pokroić w kostkę. Ostawić na 1 godzinkę.
Zalewę z wszystkimi składnikami zagotować.
Do gotującej się zalewy dodać cebulę i paprykę. Tak przygotowanym wywarem zaleć podgotowaną marchewkę. Całość wymieszać i od razu przełożyć do słoików. Pasteryzować 30 min.
Polecam!
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11868
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: Ania W »

Może można taką marchewkę też zrobić z oczkami :D
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Przetwory na zimę

Post autor: kasiawro »

Moja mama zrobiła i ja jem ;)
ODPOWIEDZ