Strona 1 z 7

Przetwory na zimę

: wtorek 23 sie 2011, 17:20
autor: weszynoska
Robiłam dziś pyszną sałatkę z ogórków

3-4 kg. ogórków
1/2 kg cebuli
1kg papryki zielonej , żółtej lub czerwonej ( albo wszystkie)
1 główka czosnku
siekany koperek 1/2 kg tartej marchwi
Ogórki kroję w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, czosnek i marchew ścieram na grubym tarku
Ogórki zasypuję 2 łyzkami soli po godzinie odlewamy sok. Dodaję pozostałe składniki + troche gorczycy, trochę ziela angielskiego, doprawiam pieprzem.
Zasypuję szklanka cukru, dolewam szklankę oleju i octu. Mieszam, smakuję i doprawiam w razie potrzeby i gustu :)
Ładuję do słoiczków i pasteryzujemy ok 15 min. Zimą rewelka!!!!!
Obrazek

Re: Przetwory na zimę

: sobota 27 sie 2011, 08:54
autor: nulka
Uwielbiam takie sałatki ,tylko najgorsza jest pasteryzacja w taki upał i jeszcze jak goście zażyczą sobie coś extra np. kopytka wczoraj z sosem grzybowym a na kuchni pasteryzacja brzoskwiń w syropie
polecam brzoskwinie (taniutkie ) jest trochę przepisów w necie ,ja na kg brzoskwiń obranych ze skórki dałam szklankę cukru ,parę goździków i cytrynę ze skórką bez pestek w plasterkach
samego soku trochę mi zostało tez zapasteryzowałam i resztę soku do picia na bieżąco z mineralną zamiast coli do picia ;)
brzoskwinki czekaja też na konfiturę

natomiast u węszynoski otworzyłam (przypadkiem :D ) pojemnik z... ogórasami :D na zimę i mnie zatkało ,pycha zapach :brawo_1: ,ogórki z gałązką dębu ,mmmmniam :D


mi sie nie chce kroic w plastry ogórkow ,biorę małe i kroję w ćwiartki z papryka nie robiłam ,ale spróbuję ,bo szykuję się jeszcze do ogórkow ,robiłam natomiast i polecam kapustę z papryką ,podobnie jak ogórki ,już otwieraliśmy słoik pyszna :)

Re: Przetwory na zimę

: sobota 27 sie 2011, 10:48
autor: Darianna
A kto podpowie jak przecier pomidorowy zrobić? Jakiś sprawdzony przepis?

Re: Przetwory na zimę

: sobota 27 sie 2011, 10:55
autor: weszynoska
musisz miec maszynkę...przecieranie przez sito to katorga

http://www.galeriakuchenna.pl/index.php ... 51ebcd8682" onclick="window.open(this.href);return false;

no i miękkie pomidory

wrzucasz do gara pokrojone w ćwiartki pomidory, podlewasz minimalna ilością wody ( żeby nie przywarły) i parujesz..aż będzie sam sok, do drugiego gara nakładasz maszynkę i przecierasz pomidory , solisz około łyżki na 3-4 kg...i jak jest wrzące i smakowite to do wyparzonych słoiczków, zakręcić i do góry dnem

Re: Przetwory na zimę

: sobota 27 sie 2011, 11:06
autor: Darianna
A kiedy skórke ściągam?

Re: Przetwory na zimę

: sobota 27 sie 2011, 11:24
autor: weszynoska
Nie ściągasz...po to jest maszynka..oddzieli sok od pestek i skóry

Re: Przetwory na zimę

: czwartek 01 wrz 2011, 22:38
autor: BasiaM
weszynoska pisze:Robiłam dziś pyszną sałatkę z ogórków
Ja dziś robiłam :mrgreen:

Re: Przetwory na zimę

: piątek 02 wrz 2011, 13:01
autor: qzia
Mniam. Ja nie mam czasu :(
Kasia

Re: Przetwory na zimę

: piątek 02 wrz 2011, 21:18
autor: ZbyszekC
Zwróciliście uwagę na przetwory Beaty i Basi?
Basia jako przyzwoita wielkopolanka, wszystkie słoiki jednakowe. Równo jak pod sznurek. Porządek nade wszystko. :D
Weszynoska, jakie tam były w spiżarce z dawnych czasów, takie są dobre. Jak to po blisko 100 latach róznice nie uległy zatarciu. Pod tym względem, nam bosym antkom bliżej do galicjaków :piwko:

Re: Przetwory na zimę

: piątek 02 wrz 2011, 21:54
autor: kasiawro
A ja myślę, ze Basia dopiero gromadzi zapas słoików i dlatego ma nowe wszystkie takie same, a Węszynoska ma już od kilku lat ten zapas ;)