Przetwory na zimę

Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8080
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Przetwory na zimę

Post autor: BasiaM »

Zbyszek ma rację :zgoda:
Moja mama i babcia jak robiły przetwory na zimę to słoiki równe i ustawione jak kompania w wojsku :mrgreen:
Kasiu ja słoików mam sporo ;) I jakoś tak mam, że porządek nade wszystko :lol:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszemi
Posty: 6177
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
Gadu-Gadu: 4921992
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: Aszemi »

to się pedancja nazywa :D nawet psy u Basi leżą równo :jezyk:
a sałatka smakowita
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
Aszemi
Posty: 6177
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
Gadu-Gadu: 4921992
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: Aszemi »

No i też zrobiłam tylko nie obierałam ogórków bo fajniej w słoikach wyglądają, marchew dałam w plasterki i generalnie więcej proporcjonalnie marchwi i papryki a wyszła przepyszna :szacun_1:

Obrazek


Węszynosko jak masz jeszcze jakiś fajny przepis to poproszę ;)

Przy okazji zrobiłam też buraki w/g przepisu teściowej dla mnie najlepsze:
4kg buraków
1kg cebuli
1kg papryki
1szkl cukru
1szkl octu
1szkl oleju
Buraki ugotować obrać i zetrzeć, cebulę i paprykę pokroić.
W garnku ułożyć warstwami.
Cukier wymieszać z octem potem z olejem i zalać wszystko- nie mieszać!
Odstawić do lodówki pod przykrywką na min 4 godziny.
Wymieszać do słoików włożyć i pasteryzować 5min.
Opcjonalnie można od razu zjeść:D
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: 1e2w3a »

A ja podam bardzo prosty przepis na sałatkę z ogórków z zielonym koperkiem

SKŁADNIKI:
-- ogórki świeże
-- koperek zielony
-- zalewa (na 0,5 litra wody dajemy ok. 60 g cukru, 100 g octu, sól do smaku ; proporcje można zmienić wg swojego uznania)
Na 2 kg ogórków przypada 1 pęczek koperku średniej wielkości (nie trzeba się tych proporcji tak ściśle trzymać).

WYKONANIE:
Ogórki umyć, zostawić w wodzie przez pewien czas, potem poszatkować (ja nie obieram skórki, ale jak ktoś woli to może to zrobić) ; pokroić drobno koperek zielony i wymieszać go z ogórkami ; ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą (można dodać po kilka ziarenek pieprzu) ; po napełnieniu słoików wlać na wierzch po jednej łyżce oleju ; słoiki zamknąć i pasteryzować.
PS : Po otwarciu słoików ja nie wylewam zalewy (ładnie pachnie) i wykorzystuję ją do podprawienia różnych zup i sosów.
Ostatnio zmieniony niedziela 18 wrz 2011, 20:30 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 1 raz.
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
Aszemi
Posty: 6177
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
Gadu-Gadu: 4921992
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: Aszemi »

A macie przepis na coś fajnego, sprawdzonego z kapustą :idea:
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Przetwory na zimę

Post autor: kasiawro »

Tomkowa mama robi kapustę w cebulką i trochę papryki do koloru- zapytam i napiszę bo ja to tylko konsumpcją się zajmuję :wstydek:
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Przetwory na zimę

Post autor: 1e2w3a »

Mogę podać sprawdzony przepis na sałatkę z kapusty, ale czerwonej.

SKŁADNIKI:
- 2 kg kapusty czerwonej
- zalewa : 1 l wody, ok.1/4 l octu 10% (szklanka), cukier ok. 15 dag, sól do smaku; proporcje można trochę zmienić jak ktoś ma inne upodobania smakowe; dodatkowo do zalewy można dodać kilka goździków, ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego; ja poprzestaję na occie, cukrze i soli.

WYKONANIE:
Zagotować zalewę z podanymi składnikami. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować do momentu, aż kapusta będzie lekko półtwarda, taka trochę niedogotowana (gotować na większym ogniu, aby nie straciła na kolorze). Gorącą kapustę wraz z zalewą nakładać do słoików, na wierzch wlać po łyżce oleju, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby się zamknęły (nie pasteryzować).
Kapusta nie musi być poszatkowana bardzo drobno (raczej tak średnio), bo drobna szybciej traci kolor podczas gotowania.
Po otwarciu słoików z sałatką ja dodaję drobni pokrojoną cebulkę i trochę oleju.

PS jeżeli podczas gotowania zbyt dużo zalewy się wygotuje to dorobić trochę nowej (wg podanych proporcji), zagotować i gorącą uzupełnić słoiki przed ich zamknięciem.

SMACZNEGO
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Awatar użytkownika
kasianiolek
Posty: 831
Rejestracja: środa 16 wrz 2009, 21:50

Re: Przetwory na zimę

Post autor: kasianiolek »

Pierwsza partia gotowa:
- ogórki z koperkiem według 1e2w3a
- sałatka z ogórków Węszynoski
- papryka wg. mojej babci

Dla chętnych przepis:

składniki:
papryka czerwona
czosnek
koper
gorczyca
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej

zalewa w proporcjach:
na 1 szklankę octu 10%
7 szklanek wody
10 łyżek cukru
sól do smaku

Przygotowanie:
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela, listek laurowy, i ok. łyżeczkę ziaren gorczycy (ja sypię na oko).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski, powkładać do słoików.
Przygotować zalewę i gorącą zalać, na wierzch wlać olej, pasteryzować ok. 10-15 minut.

Generalnie nie przepadam za papryką, natomiast w tym wykonaniu bardzo mi smakuje, powinna wyjść bardzo delikatna, wręcz lekko słodka, nadaje się np. jako dodatek do kanapek lub przekąska na przyjęciach.

W przygotowaniu Buraczki Aszemi i przecier pomidorowy :P
Załączniki
Ogarkowe przetwory
Ogarkowe przetwory
ogarkowe.przetwory.jpg (39.11 KiB) Przejrzano 7430 razy
Kasia, Huba i Huzar
Hodowla Ogarów Polskich z Zatrzebia
http://www.hodowlaogara.pl/
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Przetwory na zimę

Post autor: kasiawro »

Kasiu, ja się zastanawialam dlaczego nie spisz w nocy :D. Porownam przepis na papryke z naszym bo chyba ten sam.
Ja polecam zbierac owoce w sadzie i suszyc. Taki zdrowy chips i nie tuczacy.
bea100

Re: Przetwory na zimę

Post autor: bea100 »

Podziwiam i ślinka mi cieknie :marzyc_2:
A ma ktoś może przepis na buraczki/sałatkę na zimno ale bez papryki?
ODPOWIEDZ