Strona 7 z 7

Re: Przetwory na zimę

: poniedziałek 02 paź 2017, 09:26
autor: qzia
hania pisze:Nie zjadłabym przetworów, które na mnie patrza :D
Ja raczej też :strach_2: :strach_2:
Mój mąż wpadł na pomysł suszenia pomidorów. Potem pakuje je do słoiczka z zalewą z oliwy i jakimiś ziołami. Na razie nie wolno jeść bo się musi "odstać" ale jak zadegustuję to opowiem czy warte zachodu. :silacz:

Re: Przetwory na zimę

: poniedziałek 02 paź 2017, 10:44
autor: Wilga
To ciekawe. A jak suszone, na słonku czy w piekarniku? Ja w tym roku pierwszy raz zakisiłam.

Re: Przetwory na zimę

: poniedziałek 02 paź 2017, 11:26
autor: qzia
W piekarniku. Na naszym słonku to by szybciej zgniły zamiast się wysuszyć.

Re: Przetwory na zimę

: poniedziałek 02 paź 2017, 13:14
autor: hania
Wilga pisze:To ciekawe. A jak suszone, na słonku czy w piekarniku? Ja w tym roku pierwszy raz zakisiłam.
Ja suszę w suszarce i są rewelacyjne. Tylko to muszą być mięsiste pomidory.

Re: Przetwory na zimę

: poniedziałek 02 paź 2017, 14:36
autor: Wilga
A dzięki, zapomniałam, że mam taki przyrząd :). Bez gniazdek nasiennych suszysz?

Re: Przetwory na zimę

: wtorek 03 paź 2017, 11:01
autor: qzia
Suszymy bez gniazdek. My suszyliśmy pomidory rzymskie. :niewka: :niewka: :mysl_1: Nie wiem czy były mięsiste czy nie ale tak pisali w internecie. :mysl_1:

Re: Przetwory na zimę

: piątek 13 paź 2017, 21:17
autor: kasiawro
Kosztowana u siostry, po prostu oszalałam i zjadłam całą miseczkę.
Ja uwielbiam marchewkę jako przystawkę, a ta to taka do mięska i jako sama do chrupania.
Marchewka konserwowa - Pyszna!
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 kg marchewki
Zalewa:
3/4 szklanki oleju
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka octu
1 łyżka gorczycy
2 szklanki cukru
2 łyżeczki soli

Marchew oczyścić, umyć, pokroić w słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 min.
Paprykę oczyścić, przepołowić i oczyścić z gniazd. Cebulę obrać i z papryką pokroić w kostkę. Ostawić na 1 godzinkę.
Zalewę z wszystkimi składnikami zagotować.
Do gotującej się zalewy dodać cebulę i paprykę. Tak przygotowanym wywarem zaleć podgotowaną marchewkę. Całość wymieszać i od razu przełożyć do słoików. Pasteryzować 30 min.
Polecam!

Re: Przetwory na zimę

: niedziela 22 paź 2017, 11:38
autor: Ania W
Może można taką marchewkę też zrobić z oczkami :D

Re: Przetwory na zimę

: niedziela 22 paź 2017, 21:14
autor: kasiawro
Moja mama zrobiła i ja jem ;)