SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » niedziela 11 gru 2011, 00:48

SAŁATKA Z PAPRYKI Z OLIWKAMI (dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 3 papryki ( najlepiej różnokolorowe)
- 2 małe cebule
- 2 średnie ogórki kiszone
- oliwki
- sok z cytryny, sól, cukier (do smaku)
- 2, 3 łyżki oleju

WYKONANIE:
Papryki pokroić w paski, cebulę w cienkie krążki, ogórki w kostkę. Dodać cukier, sól, sok z cytryny, i wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wymieszać. Wyporcjować na talerzyki i położyć na wierzchu kilka oliwek.
Załączniki
DSCF3052.JPG
SURÓWKA Z PAPRYKI Z OLIWKAMI
DSCF3052.JPG (84.38 KiB) Przejrzano 6919 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » sobota 18 lut 2012, 13:36

SAŁATKA WILEŃSKA (dla 4,5 osób)

Składniki:

- puszka fasolki konserwowej (białej lub czerwonej)
- 4 średnie buraki
- 2 cebule
- 100, 150 g kapusty kiszonej
- 2, 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier (do smaku)

Wykonanie:

Ugotowane buraki, cebule pokroić w drobną kostkę, kapustę posiekać na mniejsze części (jeżeli jest zbyt kwaśna to przepłukać i odcisnąć), dodać opłukaną fasolkę, sól, pieprz, cukier, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
Sałatka dobrze smakuje do śledzi w oleju.
Załączniki
DSCF3882.JPG
DSCF3882.JPG (87.85 KiB) Przejrzano 6714 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » piątek 09 mar 2012, 16:37

SURÓWKA „WIOSENNA"

Składniki:
Kawałek pora (część jasnozielona), ogórka zielonego, pęczek rzodkiewki, cebula czerwona, papryka, koperek zielony (świeży lub suszony), sól, pieprz, cukier (do smaku), 2, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Wykonanie:
Ogórek, cebulę, por, rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, paprykę w słupki, doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić drobno koperek i posypać nim wierzch surówki.
Załączniki
DSCF4134.JPG
SURÓWKA "WIOSENNA"
DSCF4134.JPG (115.22 KiB) Przejrzano 6535 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » środa 23 maja 2012, 17:02

SURÓWKA COLESŁAW

Składniki:

Kawałek kapusty słodkiej, 1 lub 2 marchewki, cebula, sól, cukier, pieprz, chrzan (do smaku), kilka łyżek śmietany i majonezu w stos. 2 : 1. Surówkę można przyrządzić tylko ze śmietaną bez majonezu.

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać śmietanę z majonezem, dodać sól, cukier, pieprz, chrzan i wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszac. Dodać do rozdrobnionych jarzyn i połączyć z sobą składniki.

PS sosu majonezowo śmietanowego nie może być za dużo, aby jarzyny w nim nie pływały.
Załączniki
DSCF4583.JPG
Surówka Colesław
DSCF4583.JPG (114.96 KiB) Przejrzano 6364 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » wtorek 19 cze 2012, 22:13

SURÓWKA Z SELERA NACIOWEGO

Składniki (dla 4 osób):

- 4-6 łodyg selera naciowego (w zależności od ich wielkości)
- 2 kwaskawe lub winne jabłka
- garść rodzynek
- ok. 12 orzechów włoskich
- olej (lub kwaśna śmietana)
- sól i cukier (do smaku)

Wykonanie:

Orzechy rozłupać, wyjąć miąższ i drobno go posiekać nożem. Można trochę zostawić do posypania już gotowej surówki. Rodzynki zalać niewielką ilością wrzącej wody i zostawić na kilka minut aby zmiękły i napęczniały. Wyłożyć na sitko i zostawić do osączenia. Łodygi selera pokroić w poprzek na cienkie paski. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki szybko połączyć i zalać olejem lub śmietaną (aby jabłka nie ściemniały), dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać.
Załączniki
DSCF5650.JPG
Surówka z selera naciowego z olejem
DSCF5650.JPG (97.9 KiB) Przejrzano 6208 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » sobota 23 cze 2012, 21:29

SURÓWKA Z MARCHWI I CHRZANU

Składniki (dla 4 osób):

5-6 średnich marchewek, 1 nieduże kwaskawe lub winne jabłko, kilka łyżeczek chrzanu ze słoiczka, trochę soku z cytryny, olej, sól i cukier do smaku.

Wykonanie:

Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce (tak jak na placki), dodać (wg własnego uznania) chrzan, sok z cytryny, sól, cukier, olej i wszystko dokładnie połączyć. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Zamiast oleju można dać kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany ewentualnie majonez. Chrzan ze słoiczka można zastąpić świeżym startym.
Dobra jest do dań grillowanych (ale nie tylko).
Załączniki
DSCF5647.JPG
DSCF5647.JPG (80.88 KiB) Przejrzano 6116 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » wtorek 10 lip 2012, 15:05

Sałatka z ogórków kiszonych I

Składniki (dla 3-4 osób):

- ok. 6-8 ogórków kiszonych (średnich lub mniejszych)
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko słodkie
- olej
- cukier, pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Ogórki i jabłko pokroić w makaronik, cebulę w piórka, doprawić cukrem i pieprzem, dodać olej i wszystko wymieszać.
Załączniki
DSCF5842.JPG
DSCF5842.JPG (92.54 KiB) Przejrzano 5931 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2084
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

Post autor: 1e2w3a » wtorek 10 lip 2012, 15:08

Sałatka z ogórków kiszonych II

Składniki:

- ok. 8-10 ogórków kiszonych (mniejszych)
- cebula czerwona
- płaska łyżeczka musztardy (ale może być więcej)
- olej
- cukier, pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki, do oleju dodać przyprawy i musztardę i wszystko dokładnie połączyć. Dodać do warzyw i wymieszać.
Załączniki
DSCF5900.JPG
Sałatka z ogórków kiszonych II
DSCF5900.JPG (106.25 KiB) Przejrzano 5918 razy


SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga

ODPOWIEDZ