Strona 2 z 4

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 09:11
autor: ZbyszekC
To, że zielenina nie tuczy to mit.
Kto w naturze spotkał zapasionego lamparta lub szczupłego hipopotama. :jezyk_3:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 10:55
autor: kerovynn7
ZbyszekC pisze:To, że zielenina nie tuczy to mit.
Kto w naturze spotkał zapasionego lamparta lub szczupłego hipopotama. :jezyk_3:
tylko, ze w naturze człowieka jest żreć jak lampart a poruszać się jak hipopotam :jezyk_3: , a zdecydowanie lepiej byłoby odwrotnie.
Ale by nie zbaczać z tematu...
Surówka/sałatka z modrej (fioletowej) kapusty
Mała główka kapusty modrej
dwa jabłka
dwie marchewki
sok z 1/2 cytryny
majonez
garstka orzechów włoskich (niekoniecznie)
kapustę poszatkować ale niezbyt drobno, ugotować (ale nie rozgotować) odcedzić i wystudzić.
Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać kapustę, 1-2 łyżki majonezu (albo trzy jak kto lubi) sok z cytryny, nieco soli i cukru dla złamania smaku. Wymieszać. Bardzo dobra z ziemniakami i kurczaczkiem do obiadu. po dodaniu garści posiekanych i uprażonych orzechów można jeść jako samodzielna sałatkę.


Kapusta modra - do zrazów zwijanych w sosie grzybowym (na obiad)
Mała główka kapusty modrej
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
garść pokrojonego w kosteczkę boczku lub 2-3 łyżki oleju
Kapustę poszatkować, boczek wrzucić do garnka i przetopić na skwarki, lub rozgrzać olej. Wrzucić surowa kapustę i ok 5 minut smażyć mieszając by się nie przypaliła. Kapusta ma być szklista (błyszcząca), potem wlać około 1-1,5 szkl wody, dać 2-3 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego. Przykryć i dusić ale nie do miękkości tylko jak makaron al dente. Odcedzić, dać sok z cytryny, potarkowane na grubych oczkach jabłka sól i cukier do smaku. Kapusta ma być ugotowana ale lekko chrupiąca. Podawać na ciepło. Najlepiej zaraz po ugotowaniu bo każde kolejne podgrzewanie zbliży kapustę do konsystencji glajdy, breji czy jak kto woli...

surówka z kapusty pekińskiej
1 mała lub 0,5 dużej kapusty
puszka kukurydzy
duże jabłko
dwa ogórki korniszone (z octu, warszawskie... w każdym regionie inaczej się to nazywa)
majonez
Kapustę poszatkować, jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę 2-3 łyżki majonezu wymieszać i zjeść. po kilkunastu godzinach kapusta robi się gorzka więc surówki nie należy zostawiać na następny dzień

ogórki kiszone z cebulą - idealne do smażonej wątróbki

dużą cebulę posiekać w drobna kosteczkę posypać szczyptą soli, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i zostawić na ok 3 godziny (żeby cebula straciła ostry smak)
4 duże ogórki kiszone pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą... i gotowe.

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 14:27
autor: 1e2w3a
ZbyszekC pisze:Kto w naturze spotkał zapasionego lamparta lub szczupłego hipopotama. :jezyk_3:
... a szczupłego lwa morskiego i zapasioną antylopę. Można by tak baz końca.

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 15:26
autor: ZbyszekC
O linię antylopy dba wspomniany wyżej lampart. Przy pomocy gepardów. :D
A nie żyjemy w środowisku wodnym jak lew morski i nie potrzebujemy ochrony przed zimnem. Zresztą mając takie obowiązki jak lew morski też wolałbym mieć zapas energii :wstydek:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 19:48
autor: 1e2w3a
ZbyszekC pisze: Zresztą mając takie obowiązki jak lew morski też wolałbym mieć zapas energii :wstydek:
Czyżby przybywało obowiązków?

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 19:50
autor: Aszemi
1e2w3a pisze:ZbyszekC napisał(a):
Zresztą mając takie obowiązki jak lew morski też wolałbym mieć zapas energii :wstydek:


Czyżby przybywało obowiązków?
buhahaha :gleba:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: piątek 14 paź 2011, 19:51
autor: ZbyszekC
Dnia ubyło, obowiązki pozostały. :jezyk:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: poniedziałek 17 paź 2011, 20:33
autor: ketrin
co prawda tym razem skorzystałam z przepisu na kapuste modrą.. :tia:
ale Ewa dzieki :szacun_1: wielkie
to mi bardzo ułatwia życie i jeszcze te foty nawet sobie kolorystycznie moge powybierać ;)
no prawie jak podane na tacy :szacun_1: :szacun_1:

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: poniedziałek 17 paź 2011, 21:24
autor: 1e2w3a
ketrin pisze: jeszcze te foty nawet sobie kolorystycznie moge powybierać

Bo wzrok to podobno najlepiej rozwinięty zmysł człowieka, może wzmocnić apetyt. Moje dzieci jak były małe to grymasiły i przekomarzały się się ze mną jeśli chodzi o jedzenie. Przegłodzenie niewiele pomagało, bo zawsze udało im się coś przekąsić. Ale jak zobaczyły tyle kolorów na talerzu, to nawet nie pytały co dziś im serwuję.
Z tego wszystkiego to podam jeszcze jeden przepis na surówkę (robiłam ją dziś i sfotografowałam również) z moim ulubionym zestawieniem kolorów, tzn. pomarańczowym i zielonym.

Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)

: poniedziałek 17 paź 2011, 21:39
autor: 1e2w3a
SURÓWKA Z PORA

SKŁADNIKI:
- kawałek pora (część jasnozielona i biała)
- 2 średniej wielkości jabłka (powinny być kwaśne)
- 1 średnia marchewka
- majonez
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól, cukier do smaku

WYKONANIE:
Odciąć zieloną część pora (zostawić białą i jasnozieloną), przeciąć wzdłuż, wypłukać. Pokroić w cienkie półtalarki. Marchewkę i jabłka obrać, i zszatkować na tarce - jabłka na grubych oczkach, marchewkę na drobnych. Szybko dodać majonez i śmietanę, sól i cukier do smaku i wymieszać łyżką (szybko, bo jabłka mogą ściemnieć).
Surówkę tę można też robić z samą śmietaną, gęstą i kwaśną.
Jeżeli byłaby za ostra (od pora) to dodać więcej jabłka.
Lepiej jest dać trochę mniej pora niż za dużo.