Teraz jest 17 lip 2018, o 16:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 18 paź 2011, o 19:47 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
SAŁATKA Z BURAKÓW GOTOWANYCH (dla 3, 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 6 - 8 buraków średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- ocet lub sok z cytryny (lepszy, jeżeli surówka ma być przeznaczona dla dzieci)
- olej
- cukier, sól do smaku

WYKONANIE:
Buraczki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki, poszatkować na tarce o grubych oczkach. Obrać cebulę i drobno pokroić w kosteczkę. Wymieszać z buraczkami. Dodać ocet (sok z cytryny), olej, cukier i sól do smaku i jeszcze raz wymieszać.


Załączniki:
DSCF1981.JPG
DSCF1981.JPG [ 111.17 KiB | Przeglądane 3982 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 18 paź 2011, o 19:57 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Dziś robiłam wątróbkę i zaserwowałam do niej surówkę z ogórków kiszonych i cebuli kerovynn7. Wszystkim smarowała, no i wreszcie było coś nowego.

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 21 paź 2011, o 11:39 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
SURÓWKA Z KAPUSTY SŁODKIEJ Z OGÓRKAMI KISZONYMI

SKŁADNIKI:
- Kawałek kapusty
- ogórki kiszone (wg uznania)
- cebula czerwona (lub inna, może też być szczypiorek)
- olej
- cukier, sól do smaku.

WYKONANIE:
kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smaku cukier i sól, polać olejem i wszystko wymieszać.


Załączniki:
Komentarz: Surówka z kapusty słodkiej z ogórkami kiszonymi.
DSCF1989.JPG
DSCF1989.JPG [ 90.02 KiB | Przeglądane 3863 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 28 paź 2011, o 19:01 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
KAPUSTA CZERWONA (na ciepło)

SKŁADNIKI:
kapusta czerwona
ocet, cukier, sól do smaku
olej

WYKONANIE:
Kapustę poszatkować i wrzucić do większego garnka. Zalać wrzątkiem do połowy wysokości zajętej przez kapustę. Dodać ocet cukier i sól (smak ma być kwaśno słodki) i gotować na większym ogniu często mieszając dotąd, dopóki woda całkowicie nie odparuje. Po dokładnym odparowaniu wody dodać olej.


Załączniki:
Komentarz: Kapusta czerwona ( na ciepło)
DSCF2134.JPG
DSCF2134.JPG [ 79.2 KiB | Przeglądane 3807 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 28 paź 2011, o 19:03 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
SURÓWKA Z KAPUSTY SŁODKIEJ Z KMINKIEM (klasyczna)

SKŁADNIKI:
kapusta słodka
marchewka
jabłko
cebula
olej
kminek (do smaku)
sól, cukier (do smaku)
sok z cytryny


WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w małą kostkę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać sok z cytryny, sól, cukier, kminek, olej i wszystko dokładnie wymieszać.


Załączniki:
Komentarz: Surówka z kapusty słodkiej z kminkiem
DSCF2129.JPG
DSCF2129.JPG [ 94.48 KiB | Przeglądane 3805 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 30 paź 2011, o 18:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2010, o 14:32
Posty: 4119
Lokalizacja: Koziegłówki
1e2w3a napisał(a):
SAŁATKA Z BURAKÓW GOTOWANYCH (dla 3, 4 osób)

Zrobiłam dziś sałatkę wg Twojego przepisu... normalnie "moi" nie cierpią buraków i w ząbki ich kole, ale z cebulką to pyyyyyycha było :marzyc_2:
W zamian moja "pekinka"
Skład:
pól małej pekinki drobno posiekanej
marchewka starta na tarce
cebula drobno posiekana
maly pomidor drobno pokrojony
mały ogórek świeży drobno pokrojony
groszek zielony
majonez do smaku
sól, pieprz
Wykonanie:
wszystko ze sobą połaczyć
doprawić do smaku
majonezu dodac tyle, żeby było spoiste :-)
Niestety ze względu na majonez nie jest mało kaloryczne :placzek:

_________________
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 30 paź 2011, o 18:43 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Fajnie, że smakowało, a ja na dniach pewnie zrobię pekińską wg twojego przepisu, bo moi to lubią nowości, a jarzyn spożywamy dużo. Pozdrawiam

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 5 lis 2011, o 00:13 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
SAŁATA LODOWA W SOSIE VINAIGRETTE (dla 3, 4 osób)

SKŁADNIKI:
- główka sałaty lodowej średniej wielkości
- sok z 1/3 cytryny
- 2 płaski łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku

WYKONANIE:
Najpierw trzeba przyrządzić sos.
Wycisnąć sok z cytryny. Dodać cukier i sól. Rozmieszać łyżeczką wszystkie składniki, a następnie dodać olej i jeszcze raz wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników (powstanie zawiesina o białawym zabarwieniu). Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę (albo roztarty nożem wraz z solą na deseczce) czosnek.
Oderwać liście z główki sałaty, wymyć i osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Porozrywać palcami na mniejsze części. Włożyć do salaterki, wlać sos i wymieszać. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, gdyż po pewnym czasie sałata więdnie i zaczyna puszczać soki.


Załączniki:
Komentarz: Sałata lodowa w sosie vinaigrette
DSCF2422.JPG
DSCF2422.JPG [ 88.08 KiB | Przeglądane 3649 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 10 lis 2011, o 23:39 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
SAŁATA ZIELONA W SOSIE VINAIGRETTE - inaczej

SKŁADNIKI:
- średnia główka sałaty
- sos vinagreitte (składniki i wykonanie podano w poprzednim przepisie)

WYKONANIE:
Przyrządzić sos vinagreitte w trochę większej ilości.
Oddzielić ostrożnie wszystkie liście z główki sałaty, umyć je nie gniotąc i nie łamiąc, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane liście kłaść (po jednym) na deseczce i smarować je za pomocą pędzelka sosem (pamiętać o cząstkach czosnku, który lubi opadać na dno). Liście układać na talerzu jeden na drugim.


Załączniki:
Komentarz: Sałata zielona w sosie vinaigrette - inaczej
DSCF2542.JPG
DSCF2542.JPG [ 92.74 KiB | Przeglądane 3502 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SAŁATKI I SURÓWKI (głównie jarzyny, ew. inne dodatki)
PostNapisane: 24 lis 2011, o 00:18 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
SURÓWKA Z KAPUSTY – chrupiąca.

SKŁADNIKI:
- kawałek głąba kapusty słodkiej wraz z częściami liści zawierających twarde i grube unerwienia (możemy też dodać twarde części z kapusty pekińskiej)
- kilka rzodkiewek
- jedna średnia marchewka
- kawałek pora (część jasnozielona lub biała)
- nieduża cebula czerwona (może też być żółta lub biała)
- dwa ogórki konserwowe
- trochę szczypiorku i koperku
- sos vinaigrette (może być bez czosnku)

WYKONANIE:
Przyrządzić sos vinaigrette (str.4 - sałata lodowa w sosie vinaigrette).
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć głąb z twardymi liśćmi i marchewkę (tarka powinna być ostra, a naczynie w którym ścieramy – wyższe ścianki, aby nie „pryskało” na boki). Por, ogórki i rzodkiewki pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, szczypiorek i koperek rozdrobnić. Wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać.


Załączniki:
Komentarz: Chrupiąca surówka z kapusty
DSCF2703.JPG
DSCF2703.JPG [ 144.44 KiB | Przeglądane 3387 razy ]

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl