Przekąski

Awatar użytkownika
ketrin
Posty: 1961
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 20:36
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Łódź

Przekąski

Post autor: ketrin » poniedziałek 17 paź 2011, 20:36

Krążki cebuli w cieście

3-4 duże Cebule pokroić na grube 1cm plastry i podzielić na krążki

Przygotować ciasto naleśnikowe (4 łyżki mąki zmiksować z jednym jajkiem, pół szklanki mleka doprawić solą i pieprzem do smaku - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). - można dodać piwo zamiast mleka

W przygotowanym cieście maczać krążki cebuli.
Smażyć z obu stron na głębokim, bardzo gorącym oleju na zloty kolor
Po wyłożeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu, można posypać sezamem

Świetne do piwa :!:



Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11262
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Przekąski

Post autor: kasiawro » poniedziałek 17 paź 2011, 20:45

teraz sezon piwa zamieniamy na sezon nalewkowy ;)



Awatar użytkownika
ketrin
Posty: 1961
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 20:36
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Przekąski

Post autor: ketrin » poniedziałek 17 paź 2011, 20:50

jak to :zdziw_4: toż to październik miesiąc świeta piwa Oktoberfest :jezyk:



Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4436
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Przekąski

Post autor: miszakai » środa 04 kwie 2012, 12:32

Polecam na przekąskę świąteczną mięsnego jeża :D
http://www.se.pl/mezczyzna/wszystko-o-k ... 46642.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Obrazek

Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4436
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Przekąski

Post autor: miszakai » wtorek 03 lip 2012, 13:21

Humus z ciecierzycy

Ciecierzycę - ok. szklanki namoczyć wieczorem. Zalać sporo powyżej poziomu ziarenek bo mocno zwiększy objętość.
Następnego dnia ugotować bez solenia. Ugotowaną zmiksować z 2 roztartymi ząbkami czosnku, łyżką soku z cytryny i ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Przyprawy, dodatki: pietruszka, zioła...Można dodać jogurt naturalny, można też zrobić wersję łagodną z cebulką podsmażoną zamiast czosnku.
Używam do smarowania pieczywa zamiast machła...


Obrazek

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11262
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Przekąski

Post autor: kasiawro » środa 04 lip 2012, 22:39

Uwielbiam na ciepłą bułeczkę i z duża ilością natki pietruszki i czosnkku :marzyc_2:



Wilga
Posty: 1344
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 18:01

Re: Przekąski

Post autor: Wilga » niedziela 08 lip 2012, 21:59

Zrobiłam, z zieloną kolendrą i pieprzem. Pychota, mniam...dzięki za pomysł na zielone i dietetyczne.
Choć jedno muszę dodać - humus zawsze mi się kojarzy glebowo - ot, znowu zboczenia zawodowe :)



ODPOWIEDZ