Teraz jest 17 lip 2018, o 16:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 28 gru 2011, o 12:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 sty 2010, o 14:32
Posty: 4119
Lokalizacja: Koziegłówki
:prosze_1: :prosze_1: :prosze_1:
Chodzi po mnie kapusta zasmażana, ale nigdy jej nie gotowałam. Wrzućcie proszę sprawdzone przepisy - obojętnie, czy z białej czy z kiszonej kapusty :prosze_1:

_________________
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK :-)
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136



Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 28 gru 2011, o 15:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2008, o 12:21
Posty: 4954
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Białą szatkujesz na wiórki ( ja to robie nożem dość grubo) i obgotowujesz w osolonej wodzie..chwilę...jakies 5 minut

Odcedzasz , w rondlu szklisz cebulę dodajesz odcedzoną kapustę, podlewasz troszką wody i dusisz...drugie 5 minut. Dosalasz i dopieprzasz do smaku, dodajesz krople octu...( taką troszke większą kroplę) i zalewasz zasmażką zrobioną na następnej patelni....


Kiszoną przepłukujesz z kwasu i gotujesz...troche dłuzej niz 5 minut...odcedzasz, odciskasz, kroisz na drobno...i to samo co ze słodka tylko bez octu

_________________
http://weszynoska.blogspot.com
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 28 gru 2011, o 15:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2009, o 20:50
Posty: 33
Co kraj to obyczaj, roznie kapuste taka przyrzadzaja.
Ja jako ze w tygodniu siedze w domu jestem tzw. kura domowa ;) wiec i pichcenie na mojej glowie.
Ja robie tak jak w tym przepisie, wychodzi super. Polecam.
Pozdrawiam.
.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 28 gru 2011, o 20:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwi 2009, o 08:54
Posty: 7912
Ja wrzucam do gara kapustę kiszoną, pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzybki :mrgreen:
Zalewam wodą i gotuję aż kapusta będzie miękka.

Odcedzam z wody, chwilę smażę i dodaję łyżeczkę smalcu ze skwarkami.
Podobno robię pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszną :mrgreen:

Czasami zanim wrzucę kapustę do gara to najpierw podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony z cebulką.
Jak cebula się zeszkli i boczek wysmaży to wrzucam kapustę i zalewam wodą.
Reszta jak wyżej ;)

Najlepsza jest taka odsmażana na drugi, trzeci dzień a do tego ziemniaczki, kotlecik schabowy ... mniaaaam :)

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 28 gru 2011, o 21:09 
Online
Sołtys Wsi Ogarkowo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 07:09
Posty: 10953
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Taką właśnie moja mama robi potwierdzam jest super. Ja lubię skromniejsze wydanie zamiast schabowego kiełbaskę z paletni i ziemniaczki :marzyc_2:

_________________
http://www.ogarpolski.com.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 29 gru 2011, o 11:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 cze 2011, o 10:11
Posty: 370
Lokalizacja: Poznań
Kapusta kiszona(ok 1kg) do garnka, liść laurowy 3szt, ziele angielskie 6-7 ziarenek, zalać wodą, ale tak by kapusta była na wierzchu - czyli nie za duzo wody. Gotować, a w międzyczasie kawałek boczku, nie wiem ile to jest wagowo ale na oko objętościowo wielkości zaciśniętej pięści, pokroić w kostkę, wysmażyć na skwarki, wrzucić do tego dwie średnie lub jedną dużą, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy kapusta będzie półmiękka dodac do niej skwarki z cebulą i tłuszczem po czym "próżyć" - czyli gotować do miękkości bez przykrycia by odparowała woda. Odcedzanie powoduje, że kapusta jest mniej kwaśna gdyż smak wylewa się z wodą.
To jest przepis poznański . Taką kapustę robi się do zasmażanej kaszanki (przepis: przygotować skwarki z boczku i cebuli j/w, dodac kaszankę bez jelita - luzem- posypać obficie majerankiem, zasmażyć) z ziemniakami z wody


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kapusta zasmażana - proszę o przepis
PostNapisane: 29 gru 2011, o 14:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2010, o 20:07
Posty: 2006
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Poszatkować cienko kapustę słodką i wrzucić do rondla z szerokim dnem na rozgrzany olej i przesmażyć do chwili, aż kapusta zmięknie. Jeżeli zacznie się trochę przypalać to dodać trochę oleju (ew. 1 lub 2 łyżki wody, ale wody jak najmniej). Jak już dostatecznie zmięknie to można dodać kilka śliwek suszonych pokrojonych w paski.
W drugim rondlu rozgrzać olej i wrzucić kapustę kiszoną, uprzednio odciśniętą z soku (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna to należy ją trochę przepłukać). Podsmażać przez kilka minut.
Połączyć obie kapusty, dodać przesmażoną cebulkę z pieczarkami lub grzybkami suszonymi, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem lub lubczykiem. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
Jeśli chodzi o proporcje kapusty słodkiej do kiszonej to mi najbardziej odpowiada 2:1, ale może być inna np. pół na pół.

_________________
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl