Teraz jest 20 lip 2018, o 01:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Sylwestrowe dania i przekąski
PostNapisane: 19 gru 2013, o 08:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2008, o 12:21
Posty: 4954
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Iwla jest 15 km od nas...może wstąpicie na jakąś międzyświąteczną herbatkę??

_________________
http://weszynoska.blogspot.com
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sylwestrowe dania i przekąski
PostNapisane: 19 gru 2013, o 09:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2008, o 08:19
Posty: 579
Lokalizacja: Ostrówek
Dziękujemy Węszynosko za zaproszenie! :)

_________________
Pozdrawiam Gosia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sylwestrowe dania i przekąski
PostNapisane: 19 gru 2013, o 21:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2008, o 12:21
Posty: 4954
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Nasz żurek ( nasz czyli Koła gospodyń w Lesniówce)

około 1,5 kg kości od schabu...ugotować na miękko w 15 litrowym garnku ( może być z dodatkiem wędzonych kości schabowych) z włoszczyzną ( marchew, pietruszka, cebula, czosnek , deko selera, włoskiej kapusty itp...)
Odcedzić do innego gara przez gęste sito.

W wersji sylwestrowej dodac drobniutko pokrojoną kiełbaskę i boczek

Czysty wywar połączyć z 2 butelkami zakwasu na żurek, 3 torebkami żurku w proszku, około 2 szklankami drobniutko pokrojonych grzybów własnych , kilkoma kostkami rosołowymi do smaku, 1 kg pieczarek drobno pokrojonych i usmażonych na kostce masła i na koniec zabielić 2 dużymi śmietanami

:marzyc: :marzyc: :marzyc:

_________________
http://weszynoska.blogspot.com
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sylwestrowe dania i przekąski
PostNapisane: 20 gru 2013, o 08:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Jestem zawiedziona :jezyk:
Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie :jezyk:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sylwestrowe dania i przekąski
PostNapisane: 20 gru 2013, o 13:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2008, o 12:21
Posty: 4954
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
hania napisał(a):
Jestem zawiedziona :jezyk:
Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie :jezyk:



ale za to jaki pyszny :piwko:

_________________
http://weszynoska.blogspot.com
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sylwestrowe dania i przekąski
PostNapisane: 26 gru 2013, o 16:16 
Offline
Grupa szybkiego reagowania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 21:03
Posty: 11094
To tutaj też wrzucę coś sprawdzonego niedawno.

1 . Pieczarki nadziewane.

Znowu na szybko choć tym razem na gorąco.
10-12 większych pieczarek
1 czerwona cebulka
kilka orzechów włoskich
ser - w przepisie sugerowano lazur ja wzięłam gorgonzolę z Lidla (niecała poszła) ;)

Cebulę w drobniutko w kosteczkę podsmażamy, mieszamy z posiekanymi orzechami i serem (mieszałam jeszcze póki ciepłe żeby ser się lekko rozpuścił i dobrze połączył). Pieprz, sól do smaku.
Pieczarki troszkę posoliłam i lekko podpiekłam w naczyniu żaroodpornym. Jak puściły wodę wyjęłam, wylałam ją z kapeluszy do naczynia i nałożyłam nadzienie.
Do piekarnika jeszcze na ok 20-25 min.

2. Tarta z porami i łososiem.


Nie jestem fanką pora, ale jakoś w opisie spasowało mi to połączenie.
Ciasto:
200g mąki
100g masła
szczypta soli
ok 50 ml wody
jajko - nie było w przepisie , dodałam samowolnie ;)

Nie wiem czy to reguła ale mi wyszło dość lepkie ciasto. Nawet po wyjęciu z zamrażalnika trochę lepkie było. Wyłożyłam nim foremkę do tarty, podziurkowałam widelcem, przycisnęłam, żeby nie wyrosło i na 15 min do piekarnika 180C, Potem zdjęłam "przyciśnięcie" i jeszcze ok 10 minut podpiekłam.

Farsz:
Białe części pora - wzięłam dwa duże pory...nie było tego dużo po podduszeniu, chyba można nieco więcej ale to zależy kto co lubi.
2-3 ząbki czosnku - naprawdę nie czuć czosnku w trakcie jedzenia.
masło
łosoś ( ja miałam w kostkach - 4 kostki)
200ml śmietany ( było napisane gęstej, ja wzięłam 30%)
2 jajka.
koperek
sól, pieprz

Łososia posolić, popieprzyć i skropić cytryną.
Pokrojone pory podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę podduszamy.
Nakładamy na upieczone ciasto. Na to niezbyt duże kawałki łososia, posypujemy koperkiem i zalewamy rozmieszanymi ze śmietaną jajkami.
Po włożeniu do gorącego piekarnika myślę, że 30 minut to max.

_________________
http://www.ogarnatropie.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl