Sylwestrowe dania i przekąski

Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4954
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Sylwestrowe dania i przekąski

Post autor: weszynoska » czwartek 19 gru 2013, 09:45

Iwla jest 15 km od nas...może wstąpicie na jakąś międzyświąteczną herbatkę??


http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Gosia
Posty: 579
Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 09:19
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Ostrówek
Kontakt:

Re: Sylwestrowe dania i przekąski

Post autor: Gosia » czwartek 19 gru 2013, 10:55

Dziękujemy Węszynosko za zaproszenie! :)


Pozdrawiam Gosia

Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4954
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Sylwestrowe dania i przekąski

Post autor: weszynoska » czwartek 19 gru 2013, 22:03

Nasz żurek ( nasz czyli Koła gospodyń w Lesniówce)

około 1,5 kg kości od schabu...ugotować na miękko w 15 litrowym garnku ( może być z dodatkiem wędzonych kości schabowych) z włoszczyzną ( marchew, pietruszka, cebula, czosnek , deko selera, włoskiej kapusty itp...)
Odcedzić do innego gara przez gęste sito.

W wersji sylwestrowej dodac drobniutko pokrojoną kiełbaskę i boczek

Czysty wywar połączyć z 2 butelkami zakwasu na żurek, 3 torebkami żurku w proszku, około 2 szklankami drobniutko pokrojonych grzybów własnych , kilkoma kostkami rosołowymi do smaku, 1 kg pieczarek drobno pokrojonych i usmażonych na kostce masła i na koniec zabielić 2 dużymi śmietanami

:marzyc: :marzyc: :marzyc:


http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Sylwestrowe dania i przekąski

Post autor: hania » piątek 20 gru 2013, 09:26

Jestem zawiedziona :jezyk:
Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie :jezyk:



Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4954
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Sylwestrowe dania i przekąski

Post autor: weszynoska » piątek 20 gru 2013, 14:11

hania pisze:Jestem zawiedziona :jezyk:
Liczyłam na wypaśny przepis na żurek a tu glutaminian na glutaminianie :jezyk:

ale za to jaki pyszny :piwko:


http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Ania W
Grupa szybkiego reagowania
Posty: 11160
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Sylwestrowe dania i przekąski

Post autor: Ania W » czwartek 26 gru 2013, 17:16

To tutaj też wrzucę coś sprawdzonego niedawno.

1 . Pieczarki nadziewane.

Znowu na szybko choć tym razem na gorąco.
10-12 większych pieczarek
1 czerwona cebulka
kilka orzechów włoskich
ser - w przepisie sugerowano lazur ja wzięłam gorgonzolę z Lidla (niecała poszła) ;)

Cebulę w drobniutko w kosteczkę podsmażamy, mieszamy z posiekanymi orzechami i serem (mieszałam jeszcze póki ciepłe żeby ser się lekko rozpuścił i dobrze połączył). Pieprz, sól do smaku.
Pieczarki troszkę posoliłam i lekko podpiekłam w naczyniu żaroodpornym. Jak puściły wodę wyjęłam, wylałam ją z kapeluszy do naczynia i nałożyłam nadzienie.
Do piekarnika jeszcze na ok 20-25 min.

2. Tarta z porami i łososiem.


Nie jestem fanką pora, ale jakoś w opisie spasowało mi to połączenie.
Ciasto:
200g mąki
100g masła
szczypta soli
ok 50 ml wody
jajko - nie było w przepisie , dodałam samowolnie ;)

Nie wiem czy to reguła ale mi wyszło dość lepkie ciasto. Nawet po wyjęciu z zamrażalnika trochę lepkie było. Wyłożyłam nim foremkę do tarty, podziurkowałam widelcem, przycisnęłam, żeby nie wyrosło i na 15 min do piekarnika 180C, Potem zdjęłam "przyciśnięcie" i jeszcze ok 10 minut podpiekłam.

Farsz:
Białe części pora - wzięłam dwa duże pory...nie było tego dużo po podduszeniu, chyba można nieco więcej ale to zależy kto co lubi.
2-3 ząbki czosnku - naprawdę nie czuć czosnku w trakcie jedzenia.
masło
łosoś ( ja miałam w kostkach - 4 kostki)
200ml śmietany ( było napisane gęstej, ja wzięłam 30%)
2 jajka.
koperek
sól, pieprz

Łososia posolić, popieprzyć i skropić cytryną.
Pokrojone pory podduszamy na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę podduszamy.
Nakładamy na upieczone ciasto. Na to niezbyt duże kawałki łososia, posypujemy koperkiem i zalewamy rozmieszanymi ze śmietaną jajkami.
Po włożeniu do gorącego piekarnika myślę, że 30 minut to max.


http://www.ogarnatropie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ