Teraz jest 20 lip 2018, o 01:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 16 gru 2012, o 20:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2008, o 12:21
Posty: 4954
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Bułki zwykłe pyszne i zdrowe, bez chemii


- 1 kg. mąki pszennej ( najlepiej ze swojej pszenicy, albo takiej od chłopa)
- 2 szklanki letniej wody
- 2 deko drożdży,
- łyyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli

drożdże rozpuszczam w pól szklanki letniej wody z cukrem, z dodatkiem trochę mąki...czekam aż urosną na cała szklankę

mąkę przesiewam do miski, wsypuje sól dodaję rozczyn i resztę wody

zagniatam z tego miękkie, pulchne, lekkie ciasto ( w misce)

Przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia , jak podwoi objętość to wykładam na tackę podsypaną mąką, zagniatam lekko jeszcze raz i urywając kawałki toczę w rękach kulki i układam na blachę...

rosną jeszcze dość sporo...jak urosną to wkładam na 15 minut do bardzo gorącego piekarnika ( 230 stopni) nie właczam termoobiegu.

Przed włożeniem do piekarnika pędzelkiem maluje wierzchy ( wodą)

Czasami zamiast samej pszennej mąki dodaję trochę żytniej razowej...też są pyszne

najlepiej robić z połowy porcji jak nie ma wiele ludzi w domu

_________________
http://weszynoska.blogspot.com
Obrazek


Ostatnio edytowano 16 gru 2012, o 20:16 przez weszynoska, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 16 gru 2012, o 20:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 09:08
Posty: 774
Lokalizacja: Gardzienice
o chyba dla mnie wątek. Jak mi sie uda coś upichcić znaczy się nauczycielka dobra

_________________
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 16 gru 2012, o 20:48 
Offline
Sołtys Wsi Ogarkowo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 07:09
Posty: 10958
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
ja jeszcze sobie wyobraziłam masełko czosnkowo/ziołowe do tego i nic mi nie potrzeba więcej..

_________________
http://www.ogarpolski.com.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 16 gru 2012, o 22:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2008, o 09:09
Posty: 7086
Lokalizacja: Garwolin
No pycha będzie jak nic. :fiufiu: :fiufiu:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 16 gru 2012, o 22:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2012, o 09:08
Posty: 774
Lokalizacja: Gardzienice
jak mnie nie wywalą z ogarkowa :gleba: to wrzucę tu przepis na drożdżowe którego nie trzeba gnieść tylko robi "się samo". Tylko muszę odnaleźć przepis. Co w razie komuś wrzuce na pv to tu zamieści w moim imieniu.

mam przepis (nawet dlugo nie szukałam)

4 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
5 jaj
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
10 dk drożdży
Do miski wsypać 2 i 1/2 szklanki mąki polać roztrzepanymi jajami, polać to szklanką oliwy (oleju - kto co lubi), rozkruszyć po powierzchni drożdże. NIE MIESZAĆ! Mleko pogrzać z cukrem (letnie) polać to co w misce tym mlekiem. Na to wszystko posypać 2 szklanki mąki - nie mieszać!!!!! Pozostawić do wyrośnięcia aż wpadnie mąka do srodka (ok 2 godziny to trwa). I dopiero po tym czasie mozna wymieszać lyżką - najlepiej drewnianą (bo ladnie wygląda) na jednolitą masę.
I do piekarnika na ok 45 minut w temp 170 stopni.
To na jedną dużą blachę przepis albo na 3 korytka - jak kto lubi.

_________________
labradory i ogar :) rozety na zamówienie https://www.facebook.com/HerbuBazylFciKennel


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 17 gru 2012, o 14:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2008, o 17:13
Posty: 4411
Lokalizacja: Bory Tucholskie
OOOO, super wątek... :marzyc:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 13 mar 2013, o 09:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2009, o 17:01
Posty: 1307
Hallo, tu piekarz do piekarzy!!!!!

Podaję przepis na dwa ostatnio wypróbowanie pieczywka:
1. BAGIETKA NA ZAKWASIE ŻYTNIM RAZOWYM

1. 570g maki pszennej wymieszać dokładnie z 400g zimnej wody., przykryć folia i wstawić do lodówki na 12 godz.
2. dodać 200g zakwasu żytniego razowego, plaska łyżkę soli, łyżkę miodu. Dokładnie wymieszać, przykryć, zostawić na 2-3 godz. w temp. pokojowej. W tym czasie co 1/2 godz. ciasto rozciągnąć i składać jak kopertę. Ciasto jest luźne i przy skradaniu podsypać mąką. Każde kolejne składanie będzie łatwiejsze.
3.Wstawić ciasto do lodówki (dół) na 24 godz.
4. Zostawić w temp. pokojowej na 2 godz.
5. Podzielić na 4, zostawić na godzinę.
6. Uformować bagietki, ułożyć na blasze z papierem, przedzielając namączoną ściereczką, zostawić na 1-2 godz.
7. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 C, z pojemnikiem z wodą.
8. Bagietki oprószyć mąką, ponacinać żyletką, piec ok. 25 min.

2. CHLEB JASNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM

1. 5 łyżek maki pszennej, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać, zostawić na 12-16 godz. w temp. 21 C.
2. Dodać 400g maki pszennej, 50g maki żytniej, ok. 1 szkl. wody. Wymieszać aż się dobrze połączy (ew. dodać nieco wody lub maki). Przykryć folią, zostawić na 1/2 godz.
3. Posypać 1 łyżeczką soli i wyrabiać 5-7 min. Ciasto powinno być luźne, ale nie za luźne. Im mniej ścisłe ciasto, ale dające uformować bochenek, tym lepiej. Niestety trzeba wypraktykowywać z różnymi mąkami. Gdy za rzadkie da się upiec w formie.
4.Wyrobione włożyć do naoliwionej miski, obrócić by cale było pokryte oliwa. Odstawić do wyrośnięcia. Co 50 min wyrzucić na omączony blat, lekko rozpłaszczyć, składać w kopert. Znowu do miski na 50 min.. Tak 3 razy (razem 2,5 godz.). Uformować okrągły lub podłużny bochenek, ułożyć w koszyku rozrostowym lub misce, wyłożonym omączoną ścierką, łączeniem do góry, na 8-10 godz. w lodowce. Ja zakrywam to jeszcze foliowa torbą.
5. Odwrócić naczynie i delikatnie wyłożyć chleb na pociągniętą oliwą blaszkę, naciąć żyletką.
6. Piec w temp 240C , z para, ok.40-45 min, w formie dłużej do 1 godziny. Pilnować wierzchu, bo szybko się rumieni, można zmniejszyć w drugiej fazie temp.
Wyjąć i postukać w denko, jak głuchy odgłos znaczy upieczony.

A potem już tylko jeść i jeść ........... i szybko to idzie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 13 mar 2013, o 09:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Tylko na temperaturę 21 stopni to do lata będę musiała poczekać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 13 mar 2013, o 10:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2009, o 17:01
Posty: 1307
Jak masz w piekarniku żaróweczkę, to można do piekarnika wstawić, albo dłużej trzymać. U mnie to sam, zaczyn stał nie 12 h, ale ponad 16. Dłużej to trwa i warto sobie dobrze zaplanować, mnie wypadło pieczenie o 01.00 w nocy, i tak skróciłam o godz. czekanie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
PostNapisane: 13 mar 2013, o 11:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 21:10
Posty: 3434
Cytuj:
6. Piec w temp 240C , z para,


Co to znaczy ,piec z parą?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl