Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: hania »

Ja jak pieke chleb to wstawiam do piekarnika naczynie z wodą - może o to chodzi.
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: Wilga »

Tak jak Hania mówi, powinno być naczynie z wodą, wtedy skórka jest bardziej chrupiąca, ale też i bardziej twarda. Wstawiam na spód piekarnika inną blaszkę z wodą.
Awatar użytkownika
Grot
Posty: 438
Rejestracja: niedziela 09 wrz 2012, 14:32
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Pyskowice/ Zabrze

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: Grot »

Zdjęcia chlebów żonci z kiedyś tam
Załączniki
IMG20101030_002.jpg
IMG20101030_002.jpg (41.43 KiB) Przejrzano 1699 razy
31.12.09 601.jpg
31.12.09 601.jpg (64.05 KiB) Przejrzano 1701 razy
IMG20101101_002.jpg
IMG20101101_002.jpg (58.24 KiB) Przejrzano 1699 razy
IMG20101116_001.jpg
IMG20101116_001.jpg (65.08 KiB) Przejrzano 1700 razy
IMG20110317_002.jpg
IMG20110317_002.jpg (11.48 KiB) Przejrzano 1701 razy
IMG20101104_004.jpg
IMG20101104_004.jpg (39.99 KiB) Przejrzano 1577 razy
IMG20101107_005.jpg
IMG20101107_005.jpg (48.02 KiB) Przejrzano 1576 razy
Ostatnio zmieniony środa 13 mar 2013, 21:07 przez Grot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: nulka »

Mocny bodziec takie zdjęcie ! :D :brawo_1:
Wilga
Posty: 1589
Rejestracja: czwartek 22 sty 2009, 17:01

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: Wilga »

No dobrze, też zacznę fotografować chlebki. A Wasze pieczywo niczego sobie, szczególnie bułeczki
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: weszynoska »

Moje bułeczki też Wam się pewnie spodobają :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: nulka »

Spodobaja!

W takim razie przepis proszę i dokładnie jak je zawijasz? :dawaj: :dawaj:
Awatar użytkownika
ketrin
Posty: 1985
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 20:36
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: ketrin »

Uaa a chociaz powiedz jak smakuja
wyladaja pysznie :marzyc:
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: weszynoska »

Składniki na 10 dużych bułek:

1 szklanka letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 jajko
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
3 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych

Ponadto:

2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
sezam, mak, czarnuszka...do posypania ( co kto lubi )

Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki .

W większej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, dodać roztrzepane jajko, mleko z drożdżami i masło, wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i gładkie; uformować je w kulę i pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości (około 60 - 75 minut).

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut.


Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, do zezłocenia. Wyłożyć na kratkę do przestudzenia.
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.

Post autor: hania »

Chałka

200 ml mleka
2 jajka
500 g maki pszennej
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru albo miodu (ja wolę z miodem)
55 g bardzo miękkiego albo roztopionego masła
1 łyżeczka suszonych drożdży albo 25 g świeżych

Zagnieść ciasto, poczekać aż wyrośnie (ja to robię w maszynie do chleba, czasem też w maszynie piekę jak nie mam czasu).
Jak chcę mieć ładne chałki, nie maszynowa bułę to dzielę ciasto na dwie części, to na wałeczki, zaplatam, czekam aż podrośnie i piekę. Można przed pieczeniem posypać kruszonką albo posmarować podgrzanym miodem. Piec w 180 stopniach. Robię od prawie 10 lat i zawsze wychodzi :)
Załączniki
chałka1.jpg
chałka1.jpg (378.87 KiB) Przejrzano 1548 razy
chałka2.jpg
chałka2.jpg (395.81 KiB) Przejrzano 1545 razy
chałka3.jpg
chałka3.jpg (378.56 KiB) Przejrzano 1546 razy
ODPOWIEDZ