Wypieki

Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Wypieki

Post autor: hania » środa 17 lut 2016, 20:42

Poszukam tego z którego korzystałam na drożdżowe dyniowe. Pycha.

Mam!
http://www.kwestiasmaku.com/desery/cias ... zepis.html



Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11076
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro » środa 17 lut 2016, 21:47

Poszukam na marchewkowe i też podam - wychodziło zawsze pycha!



Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4417
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: miszakai » środa 17 lut 2016, 21:55

hania pisze:Poszukam tego z którego korzystałam na drożdżowe dyniowe. Pycha.
Dzięki ale ja nie chcę drożdżowego. Drożdżowe to ja robię pycha ale mi chodzi o takie bardziej piernikowe, z sodą albo proszkiem nawet.


Obrazek

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11076
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro » środa 17 lut 2016, 21:56

To właśnie to marchewkowe moje jest takie :).



Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4417
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: miszakai » środa 17 lut 2016, 21:57

:dawaj: :). I jak macie jakieś przepisy oprócz dyniowej zupy z dyni to też, bo ja co roku mrożę sobie duużo głownie na pikantną zupę(słodkiej nie lubię) a w tym roku sporo mi jeszcze zalega (mrożę surową krojoną w kostkę, bo mi się nie chce wekować i podduszać :tia: ). Z tym, że po rozmrożeniu nie da się takiej dyni zetrzeć na tarce, bo ma dużo wody i robi się pulpa. Raczej trzeba poddusić, podsmażyć, zmiksować i mamy breję:). Może racuchy/placki jakieś sprawdzone?


Obrazek

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11076
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro » środa 17 lut 2016, 22:36

Ciacho:
http://smaker.pl/przepis-ciasto-marchew ... akepl.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Z dyni robię tylko zupkę z dużą ilością imbiru i papryki trochu tej ostrzejszej :).



Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Wypieki

Post autor: hania » środa 17 lut 2016, 22:48

Ja zupę robię z czochem. Albo z mlekiem kokosowym.



Awatar użytkownika
Ania W
Grupa szybkiego reagowania
Posty: 11157
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Wypieki

Post autor: Ania W » środa 17 lut 2016, 23:10

Dziewczyny - ciasto, nie zupa! O zupach już było w innym wątku :jezyk_3:

Ja polecam banalne ciasto bananowe ;):
http://www.mojadelicja.pl/ciasto-bananowe/" onclick="window.open(this.href);return false;

Faktycznie zawsze wychodzi. Super z rodzynkami i orzechami, ja dodaję jeszcze trochę cynamonu.
Banany najlepiej mocno dojrzałe - brązowiutkie :)
Wtedy daję 3-4 łyżki cukru a nie 3/4 szklanki :strach_2:
I świetne, bo długo świeże ;)


http://www.ogarnatropie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11076
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Wypieki

Post autor: kasiawro » środa 17 lut 2016, 23:56

Ania W pisze:Dziewczyny - ciasto, nie zupa! O zupach już było w innym wątku :jezyk_3:
Przepraszam sama się zapomniałam, albo zostałam sprowokowana przez koleżanki :jezyk:
Już grzecznie posprzątałam ;).



Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Wypieki

Post autor: hania » czwartek 10 mar 2016, 11:42

"Rafaello" dla bezglutenowców, bezlaktozowców, wielbicieli kokosa i tych co chcą się zdrowo odżywiać ;) . Przepis zobaczyłam na FB i wypróbowałam.
Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ugotować w puszce mleka kokosowego tak żeby wchłonęła mleko. Ostudzić, dodać pół szklanki wiórków kokosowych i miód (w przepisie jest pół szklanki, ale ja dodałam mniej i już było za słodkie). Zmiksować. Poczekać aż masa zgęstnieje (szybciej w lodówce). Lepić kulki, do środka można włożyć orzech, migdał, żurawinę itp. Obtoczyć w wiórkach albo kakao, albo orzechach zmielonych. Do lodówki. Zjeść.
Nikt się nie domyślił, że są z kaszy :mrgreen:



ODPOWIEDZ