Ogórki małosolne

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11076
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Ogórki małosolne

Post autor: kasiawro » czwartek 14 lip 2016, 16:41

Sarabanda ja nie miałam na myśli liści tylko korzeń chrzanu, nie wiem jak Hania?
Liście daję, ale do normalnego kiszenia.
W małosolnych jeszcze jak chcę szybko to właśnie zalewam ciepłą wodą i siostra robi dziury przez środek w ogórku, a sąsiadka poradziła mi naciąć u góry i dołu ciut ciut i tak robię.



Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3752
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Ogórki małosolne

Post autor: SARABANDA » czwartek 14 lip 2016, 16:44

Kasiu, nie komentowałam Twojego wpisu tylko uzupełniałam własny.
Kupiłam dodatki do kiszenia w pakiecie i nawet nie widziałam że nie ma korzenia chrzanu.
Zalałam gorącą wodą, niektóre obcięłam na końcach inne nie i różnicy żadnej nie widzę.
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.


"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."

Awatar użytkownika
Marzena i Czarek
Posty: 1329
Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 12:47
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: pod Częstochową

Re: Ogórki małosolne

Post autor: Marzena i Czarek » czwartek 14 lip 2016, 17:14

Ja nakłuwam widelcem. Można na dno naczynia włożyć piętkę od chleba, przyspiesza kiszenie i daje charakterystyczny posmaczek.



Awatar użytkownika
Paulina_T
Posty: 444
Rejestracja: czwartek 20 sie 2015, 11:15
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Ogórki małosolne

Post autor: Paulina_T » piątek 15 lip 2016, 08:31

kasiawro pisze: Czyli przekładacie do słoików aby zatrzymać proces kiszenia?
Nie, żeby zatrzymać proces kiszenia wkładam do lodówki. Do słoików przekładam, żeby mi wszystko w lodówce kiszonym zapachem nie poprzechodziło :)


Hodowla Ogara Polskiego https://www.zsosnowejpolany.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
tel: 604 853 302

Awatar użytkownika
Marzena i Czarek
Posty: 1329
Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 12:47
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: pod Częstochową

Re: Ogórki małosolne

Post autor: Marzena i Czarek » piątek 15 lip 2016, 16:15

Żeby zatrzymać proces kiszenia trzeba przełożyć w zimne miejsce, najlepiej do lodówki lub piwnicy. Mogą być w słoju, kamiennym garnku. Jeśli się mieszczą w lodówce. Jak większa ilość to trzeba przełożyć do mniejszych słoików. Można też małosolne zrobić w słoikach na zimę.



uncja
Posty: 397
Rejestracja: sobota 11 lip 2015, 14:39
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Włodawa

Re: Ogórki małosolne

Post autor: uncja » sobota 16 lip 2016, 12:48

ogórek małosolny......
Obrazek

prosty i sprawdzony przepis ;)



Awatar użytkownika
Ania W
Grupa szybkiego reagowania
Posty: 11157
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Ogórki małosolne

Post autor: Ania W » sobota 16 lip 2016, 21:01

:D
Ja to jednak chrzan bym do pyska wsadziła ;) No i jak tu zatrzymać proces kiszenia ;)


http://www.ogarnatropie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Ogórki małosolne

Post autor: hania » niedziela 17 lip 2016, 10:12

Ja korzeń dodaję :)
SARABANDA pisze: Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki ;)



Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3752
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Ogórki małosolne

Post autor: SARABANDA » niedziela 17 lip 2016, 12:19

hania pisze: SARABANDA napisał(a):
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.


To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki ;)
Faktycznie :wstydek: chyba zmęczona jestem, urlop by się przydał.
Dojadam resztkę ze słoika w lodówce i dzisiaj kiszę następne.
W sumie to skoro do nowo nastawionych dobrze jest dolać wody z poprzedniego kiszenia, to może by w ogóle nie myć słoja, wylać tylko wodę z koprem i wsadzać nowe ogórki ? :mysl_1:
A kisicie buraki albo marchew?


"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."

Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Ogórki małosolne

Post autor: hania » niedziela 17 lip 2016, 22:18

Ja kisiłam wielowarzywny słoik (marchewka i buraczki też w nim były) i było bardzo smaczne, ale hitem był kiszony kalafior. Dobrze, że sobie przypomniałam, muszę zrobić.



ODPOWIEDZ