Teraz jest 20 lip 2018, o 01:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 14 lip 2016, o 15:41 
Offline
Sołtys Wsi Ogarkowo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 07:09
Posty: 10958
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Sarabanda ja nie miałam na myśli liści tylko korzeń chrzanu, nie wiem jak Hania?
Liście daję, ale do normalnego kiszenia.
W małosolnych jeszcze jak chcę szybko to właśnie zalewam ciepłą wodą i siostra robi dziury przez środek w ogórku, a sąsiadka poradziła mi naciąć u góry i dołu ciut ciut i tak robię.

_________________
http://www.ogarpolski.com.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 14 lip 2016, o 15:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
Kasiu, nie komentowałam Twojego wpisu tylko uzupełniałam własny.
Kupiłam dodatki do kiszenia w pakiecie i nawet nie widziałam że nie ma korzenia chrzanu.
Zalałam gorącą wodą, niektóre obcięłam na końcach inne nie i różnicy żadnej nie widzę.
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 14 lip 2016, o 16:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 maja 2016, o 11:47
Posty: 1296
Lokalizacja: pod Częstochową
Ja nakłuwam widelcem. Można na dno naczynia włożyć piętkę od chleba, przyspiesza kiszenie i daje charakterystyczny posmaczek.

_________________
>>>Hodowla Ogara Polskiego z Kawaleryjską Fantazją<<<
Numer kontaktowy: 503 067 461


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 15 lip 2016, o 07:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 sie 2015, o 10:15
Posty: 411
kasiawro napisał(a):
Czyli przekładacie do słoików aby zatrzymać proces kiszenia?

Nie, żeby zatrzymać proces kiszenia wkładam do lodówki. Do słoików przekładam, żeby mi wszystko w lodówce kiszonym zapachem nie poprzechodziło :)

_________________
Hodowla Ogara Polskiego https://www.zsosnowejpolany.pl/
tel: 604 853 302


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 15 lip 2016, o 15:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 maja 2016, o 11:47
Posty: 1296
Lokalizacja: pod Częstochową
Żeby zatrzymać proces kiszenia trzeba przełożyć w zimne miejsce, najlepiej do lodówki lub piwnicy. Mogą być w słoju, kamiennym garnku. Jeśli się mieszczą w lodówce. Jak większa ilość to trzeba przełożyć do mniejszych słoików. Można też małosolne zrobić w słoikach na zimę.

_________________
>>>Hodowla Ogara Polskiego z Kawaleryjską Fantazją<<<
Numer kontaktowy: 503 067 461


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 16 lip 2016, o 11:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2015, o 13:39
Posty: 373
Lokalizacja: Włodawa
ogórek małosolny......
Obrazek

prosty i sprawdzony przepis ;)

_________________
https://www.facebook.com/znadbuzanskichsciezek/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 16 lip 2016, o 20:01 
Offline
Grupa szybkiego reagowania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 21:03
Posty: 11094
:D
Ja to jednak chrzan bym do pyska wsadziła ;) No i jak tu zatrzymać proces kiszenia ;)

_________________
http://www.ogarnatropie.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 17 lip 2016, o 09:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Ja korzeń dodaję :)

SARABANDA napisał(a):
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.


To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 17 lip 2016, o 11:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
hania napisał(a):
SARABANDA napisał(a):
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.


To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki ;)


Faktycznie :wstydek: chyba zmęczona jestem, urlop by się przydał.
Dojadam resztkę ze słoika w lodówce i dzisiaj kiszę następne.
W sumie to skoro do nowo nastawionych dobrze jest dolać wody z poprzedniego kiszenia, to może by w ogóle nie myć słoja, wylać tylko wodę z koprem i wsadzać nowe ogórki ? :mysl_1:
A kisicie buraki albo marchew?

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Ogórki małosolne
PostNapisane: 17 lip 2016, o 21:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Ja kisiłam wielowarzywny słoik (marchewka i buraczki też w nim były) i było bardzo smaczne, ale hitem był kiszony kalafior. Dobrze, że sobie przypomniałam, muszę zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl