Strona 6 z 8

Re: Ogórki małosolne

: czwartek 14 lip 2016, 16:41
autor: kasiawro
Sarabanda ja nie miałam na myśli liści tylko korzeń chrzanu, nie wiem jak Hania?
Liście daję, ale do normalnego kiszenia.
W małosolnych jeszcze jak chcę szybko to właśnie zalewam ciepłą wodą i siostra robi dziury przez środek w ogórku, a sąsiadka poradziła mi naciąć u góry i dołu ciut ciut i tak robię.

Re: Ogórki małosolne

: czwartek 14 lip 2016, 16:44
autor: SARABANDA
Kasiu, nie komentowałam Twojego wpisu tylko uzupełniałam własny.
Kupiłam dodatki do kiszenia w pakiecie i nawet nie widziałam że nie ma korzenia chrzanu.
Zalałam gorącą wodą, niektóre obcięłam na końcach inne nie i różnicy żadnej nie widzę.
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.

Re: Ogórki małosolne

: czwartek 14 lip 2016, 17:14
autor: Marzena i Czarek
Ja nakłuwam widelcem. Można na dno naczynia włożyć piętkę od chleba, przyspiesza kiszenie i daje charakterystyczny posmaczek.

Re: Ogórki małosolne

: piątek 15 lip 2016, 08:31
autor: Paulina_T
kasiawro pisze: Czyli przekładacie do słoików aby zatrzymać proces kiszenia?
Nie, żeby zatrzymać proces kiszenia wkładam do lodówki. Do słoików przekładam, żeby mi wszystko w lodówce kiszonym zapachem nie poprzechodziło :)

Re: Ogórki małosolne

: piątek 15 lip 2016, 16:15
autor: Marzena i Czarek
Żeby zatrzymać proces kiszenia trzeba przełożyć w zimne miejsce, najlepiej do lodówki lub piwnicy. Mogą być w słoju, kamiennym garnku. Jeśli się mieszczą w lodówce. Jak większa ilość to trzeba przełożyć do mniejszych słoików. Można też małosolne zrobić w słoikach na zimę.

Re: Ogórki małosolne

: sobota 16 lip 2016, 12:48
autor: uncja
ogórek małosolny......
Obrazek

prosty i sprawdzony przepis ;)

Re: Ogórki małosolne

: sobota 16 lip 2016, 21:01
autor: Ania W
:D
Ja to jednak chrzan bym do pyska wsadziła ;) No i jak tu zatrzymać proces kiszenia ;)

Re: Ogórki małosolne

: niedziela 17 lip 2016, 10:12
autor: hania
Ja korzeń dodaję :)
SARABANDA pisze: Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.
To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki ;)

Re: Ogórki małosolne

: niedziela 17 lip 2016, 12:19
autor: SARABANDA
hania pisze: SARABANDA napisał(a):
Haniu żeby zatrzymać proces kiszenia to chyba najlepiej wstawić do lodówki.


To nie było moje pytanie ale ja wkładam do lodówki ;)
Faktycznie :wstydek: chyba zmęczona jestem, urlop by się przydał.
Dojadam resztkę ze słoika w lodówce i dzisiaj kiszę następne.
W sumie to skoro do nowo nastawionych dobrze jest dolać wody z poprzedniego kiszenia, to może by w ogóle nie myć słoja, wylać tylko wodę z koprem i wsadzać nowe ogórki ? :mysl_1:
A kisicie buraki albo marchew?

Re: Ogórki małosolne

: niedziela 17 lip 2016, 22:18
autor: hania
Ja kisiłam wielowarzywny słoik (marchewka i buraczki też w nim były) i było bardzo smaczne, ale hitem był kiszony kalafior. Dobrze, że sobie przypomniałam, muszę zrobić.