Teraz jest 20 lip 2018, o 01:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 08:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Pomyślałyśmy z nulką, że warto rozpocząć nowy wątek. Ja w każdym razie potrzebuję przepisów na dania z kaszy bo kasze jadamy najczęściej :)

Na początek "bułeczki" z kaszy jaglanej. Przepis ściągnięty od znajomej.

7 dużych jabłek
mała paczka namoczonych rodzynek
3 łyżki miodu
migdały w kawałkach lub w płatkach
1 szklanka kaszy jaglanej nie gotowanej
cynamon jak ktoś lubi

Jabłka zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać, ulepić kulki, położyć na blasze. Piec dość długo (u mnie to było 1,5 godziny, ale mogło być krócej). Na początku przykrywamy kulki folią do pieczenia, żeby sok z jabłek nie parował tylko "gotowała" się w nim kasza. Pod koniec folie zdejmujemy żeby stwardniała "skórka".

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 10:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2008, o 17:13
Posty: 4411
Lokalizacja: Bory Tucholskie
mniam :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 11:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
Ale fajnie że bez jajek. A jaka ma być temperatura pieczenia?
Moja mama robi pierogi nadziewane kaszą gryczaną, tylko nie pamiętam czy jest też wersja bezmięsna.

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 11:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lis 2008, o 09:09
Posty: 7086
Lokalizacja: Garwolin
Wygląda bardzo apetycznie. :marzyc_2: :marzyc_2: To proszę m,nie zaprosić na takie przysmaki. :prosze_1: :prosze_1: :prosze_1: Sama nie dam rady zrobić, bo każde moje danie nie może mieć więcej niż 3 składniki i gotować się dłużej niż pół godziny. Inaczej mi się myli i zapominam, coś wstawiłam. :niewka: :niewka:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 12:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 21:10
Posty: 3434
Super ! :) A ile wychodzi z tej porcji bułeczek?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 12:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
nulka napisał(a):
Super ! :) A ile wychodzi z tej porcji bułeczek?


Cała blacha :jezyk: . Nie liczyłam, ale chyba ok 20.
Piekłam w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, ale następnym razem spróbuję w niższej.

Sarabanda
Jadłam przepyszne pierogi z kaszą gryczaną bezmięsne. Albo sama kasza albo z ziemniakami. Tak mnie teraz naszła ochota, że muszę zrobić, ale jak "zjedzą się" z zamrażarki pierogi z soczewicą.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 14:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2009, o 17:01
Posty: 1307
A co do pierogów z kaszą gryczaną to może też być taki farsz: kasza gryczana + biały ser i mięta - może być suszona ale ze świeżą lepsze. Takie nadzienie może być też do naleśników.
Ja często robię takie jednogarnkowe danie z kaszą w garnku rzymskim. Nie jest ono wykwintne ale bardzo praktyczne, bo można rano przygotować i włożyć do pieca/piekarnika i samo się zrobi. I po pracy jak znalazł.
Na ca 2 litry garnek biorę 20-30 dkg kaszy, najchętniej orkiszowej grubej lub średniej, ale może być jęczmienna albo gryczana, do tego kilka marchewek, 1-2 pietruszki, 1-2 pasternaki i pory - sporo, bo lubię, może być cebula, jakieś tłustsze okrawki np. resztki boczku (wersja uboga) lub mogą być resztki pieczeni (wersja bogata:) ). W namoczony co najmniej 2 godziny garnek wkładam suchą kaszę, solę i zagrzebuję w niej warzywa i mięsko, wlewam tyle wody albo wywaru mięsnego lub warzywnego, aby kasza byłą przykryta i wstawiam do zimnego piekarnika na około 1,5 godz, około 170-190 stopni. Potem wyłączam i zajmuję się innymi sprawami. Im dłużej jest zapiekanka w piecu tym lepiej. To jest takie danie na zagospodarowanie tego, co w kuchni zostaje po poprzednich obiadach.
Kasza jest dosyć sucha, więc amatorzy sosów muszą sobie do tego coś jeszcze do polania dorobić. Smaczne jest z kefirem lub prawdziwym zsiadłym mlekiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 15:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 21:10
Posty: 3434
Jakubiak robi pieczone pierogi z kaszą gryczaną ,mieta i do tego sos jogurtowy

http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/prze ... _8753.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 16:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
Moja mama robi z dodatkiem smażonej cebulki, z pieprzem. Ostatnio były bezmięsne ale kiedyś jak zostawała z gotowania rosołu to dodawała ugotowaną i zmieloną wołowinę. Z soczewicą też robiła ale tak mi nie podchodzą.
A do tych bułeczek jaglanych to można by dodać trochę skórki pomarańczowej drobno skrojonej, kandyzowanej.

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wszystko co najlepsze z kaszy :)
PostNapisane: 23 sty 2014, o 21:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Jutro na śniadanie taka kasza:

http://smakoterapia.blogspot.com/2014/01/prosta-potrawka-z-kasza-jaglana.html

Ze szpinakiem, marchewką, cebulą, czosnkiem. Bez imbiru (zapomniałam kupić) i bez przypraw poza kurkumą bo miałam ochotę na coś łagodnego w smaku. Spróbowałam - pycha.


Ostatnio edytowano 23 sty 2014, o 21:47 przez hania, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl