Potrawy wigilijne

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: kasiawro »

Tak jeszcze myślę, że może zielona natka pietruszki :mysl_1:
Awatar użytkownika
Gosia
Posty: 585
Rejestracja: wtorek 04 lis 2008, 08:19
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Ostrówek
Kontakt:

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: Gosia »

"pasztet z oliwek" na jedną keksówkę
tak mniej więcej po pół szklanki uprażonych pestek dyni, słonecznika, orzechów włoskich, zmielonego siemienia lnianego, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,3/4 szklanki zielonych oliwek dwie albo trzy łyżki oliwy (ja dałam olej z pestek dyni) 3 łyżki sosu sojowego (mam taki delikatny), ząbek czosnku, trochę wody, sól. Zblendowałam ręcznym blenderem, bo mój kielichowy nie dał rady tej masie.
Do pieca z naczyniem z wodą na 30-40min.
Dziś zamiast oliwek chcę dać buraki i jakoś je doprawić :)
a tymianek? estragon? będzie pasować?
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: nulka »

Gosia posyp tymiankiem buraka ugotowanego i spróbuj ,on jest dość intensywny ,estragon mniej ,a dasz świerze zioła czy suszone ? Może być fajne :)

Dzięki za przepis ,będziemy próbować :)
Awatar użytkownika
miszakai
Posty: 4790
Rejestracja: piątek 17 paź 2008, 18:13
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Kontakt:

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: miszakai »

Pisznie brzmi:)
Obrazek
Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3910
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: SARABANDA »

Jeszcze mi do głowy przyszedł rozmaryn.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: weszynoska »

o matko i córko...co Wy na tą Wigilię robicie????

oliwki burak rozmaryn???? :strach_2:


a gdzie normalne dania?? fasola z wody...groch z kapustą..ziemniaki bez omasty...

No dobra...dziś jadłam rybę....cud mniód i orzeszki ;)

filet rybny usmażony opanierowany w jajku i mące....wystudzony

marchew seler, pietruszka , ...utarta na grubej tarce, cebula pokrojona w drobne wiórki...

warzywa podsmażone na masełku tak, żeby zmiękły a się nie przyrumieniły ...leciutko podlane wodą by się dodusiły...i zalane ketchupem..do smaku ( to ma byc gęste)

w półmisku układamy rybkę...i na to układamy warzywka tak, żeby się zmieściły pomiędzy i z wierzchu...i na dobę do lodówy...

niebo w gębie....
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewka
Posty: 3817
Rejestracja: poniedziałek 03 sty 2011, 19:12
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Błonie

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: Ewka »

Przecież to klasyk! :mrgreen: ryba po grecku, zawsze jest u mnie na stole wigilijnym
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: hania »

Węszynosko może to nie na Wigilię a na święta ;)
Moja rodzina jest z takich regionów, że ziemniaki nie są tradycyjnym daniem. Barszcz, kapusta posypana jajkiem, pieczarki smażone, karp, ryba w galarecie, ryba faszerowana, ryba w pomidorach, śledzie itp

A taką rybk, tyle, że w pomidorach a nie w ketchupie to najbardziej lubię u Oli Dunajowej :marzyc:
Awatar użytkownika
Ewka
Posty: 3817
Rejestracja: poniedziałek 03 sty 2011, 19:12
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Błonie

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: Ewka »

No właśnie chciałam dodać, że nie w ketchupie :niewka: do duszonych warzyw dodaje się sok pomodorowy albo przecier.
Ostatnio zmieniony sobota 21 gru 2013, 22:00 przez Ewka, łącznie zmieniany 1 raz.
Byleby w sercu ciągle maj!
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11868
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Potrawy wigilijne

Post autor: Ania W »

W sumie to też zastanawiałam się czy pasztety oliwkowo buraczane to już na Wigilię?
Ja zastanawiam się nad pasztetem z soczewicy, bo po Wigilii jednak dni mięsne nadchodzą.
Ewka pisze:Przecież to klasyk! :mrgreen: ryba po grecku, zawsze jest u mnie na stole wigilijnym
no zdecydowanie klasyk - nie ma świąt bez ryby po grecku...o której istnieniu nie mają pojęcia Grecy :) Tylko zdecydowanie bez ketchupu u nas.
U mnie jeszcze jarzynowa sałatka ( ja lubię kroić w równą kosteczkę ;) i ciekawostka - u rodziny mojego taty sałatka z buraczkami właśnie ), śledzik, karp z pieczarkami,zdarza się kutia, ryba w galarecie.
ODPOWIEDZ