Święta, święta, święta.....

Awatar użytkownika
dorob62
Posty: 1729
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:22
Gadu-Gadu: 7212705
Lokalizacja: Warszawa

Święta, święta, święta.....

Post autor: dorob62 »

Królik wg Roberta:
1. Kupujemy królika ( surowy, mrożony ale lepsze udka niż combry, ale jak kto lubi)
2. Po oczyszczeniu z błonek (koniecznie) i podzieleniu na porcje, mięso szpikujemy wąskimi paskami uprzednio mocno schłodzonej i natartej papryką słoninki (jak zmarznięta to łatwiej ją kroić i nią szpikować). Na jedną porcję 2-3 kawałki słoniny.
3. Nacieramy królika octem balsamicznym (ale nie za dużo) oraz przyprawami wg uznania, polecamy: sól pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do dziczyzny, bazylia i jak kto lubi)
4. Tak przygotowanego królika ( w zamkniętym naczyniu) pakujemy do lodówki na noc.
5. Rano przekładamy królika do żaroodpornego naczynia, którego boki smarujemy smalcem a na dno wlewamy nieco (łyżka dwie) oliwy. Samego królika możemy z wierzchu też posmarować nieco smalcem
6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy królika na ok. 3 godziny ( w zamkniętym naczyniu). Od czasu do czasu podlewamy go tym co jest na dnie. Ewentualnie dolewamy nieco wody (ok. 100 ml.)
7. Królik gotowy wtedy, gdy mięso dobrze odchodzi od kości.
8. Można zrobić biały sos lub śmietanowy (który przygotowujemy oddzielnie) i polewamy mięso tuż przed podaniem na stół.

PALCE LIZAĆ!!!
Załączniki
Choinka.JPG
Choinka.JPG (88.08 KiB) Przejrzano 6359 razy
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
dorob62
Posty: 1729
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:22
Gadu-Gadu: 7212705
Lokalizacja: Warszawa

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: dorob62 »

W Boże Narodzenie na obiad jest u nas kaczka....Oto przepis:
Piersi kaczki z jabłkiem i borówką

Składniki:
- piersi kaczki,
- 4 kwaśne jabłka,
- majeranek,
- czosnek,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- mały słoiczek borówki do mięsa, najlepiej własnej roboty.

Jak przyrządzić?
1) Piersi myję i usuwam (jeśli są) pozostałości po piórach. Osuszam.
2) Siekam czosnek, mieszam z solą i majerankiem. Wcieram tę mieszaninę w piersi ze wszystkich stron. Układam w formie do pieczenia. Wkładam do lodówki nawet na 12 godzin (nie mniej niż 3-4 - jak się komuś spieszy)
3) Przed włożeniem do piekarnika do formy wlewam kilka łyżek wody oraz wkładam luzem 3-4 ósemki kwaskowego jabłka. Na wierzch mięsa kładę troszkę masła. Kaczkę piecze się w otwartym naczyniu.
4) Piekę przez 1 godz. w dobrze nagrzanym piekarniku (180-200 st. C). Po 20 min. pieczenia zaczynam regularnie zaglądać do mięsa i co 10 min. polewam je sosem, który się z niego wytapia. W miarę pieczenia robi się go coraz więcej. Mięso się kurczy i w brytfance jest coraz więcej miejsca; przewracam je raz na jedną, raz na drugą stronę. Jeśli skórka zanadto się przyrumienia, należy przykryć formę folią.
5) Czas pieczenia jest orientacyjny. Choć raczej się wydłuży, niż skróci. Wbity w mięso widelec powinien wchodzić miękko.
6) 20 min. przed planowanym końcem pieczenia mięsa wkładam do piekarnika do upieczenia (osobno) resztę jabłek. Jak je przygotować?
Wycinam gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić skórek. Z górnej części jabłka odcinam jeden pasek skórki. Do środka wkładam troszkę masła, a na to 1 łyżeczkę borówek. Układam tak przygotowane jabłka na folii z lekko podniesionymi brzegami. Spód lekko podlewam wodą. Wkładam do piekarnika. Powinny być gotowe razem z kaczką. Zdarza się, że są upieczone, a kaczka ciągle wymaga dopieczenia. Wyjmuję je ostrożnie z piekarnika, aby się nie zdefasonowały.
7) Po upieczeniu kaczkę wyjmuję z piekarnika. Zostawiam do ostygnięcia. Kroję, gdy jest zupełnie zimna.
Najpierw oddzielam od kości. Z jednej piersi mam dwa nieduże kawałki mięsa. Kroję je na skośne plastry, na tyle grube, by się nie rozlatywały. Wkładam z powrotem do brytfanki i przechowuję w chłodnym miejscu. Podgrzewam bezpośrednio przed podaniem. Tak samo robię z jabłkami.
Jak podawać?
Układam na półmisku kaczkę (lekko tylko podlewając ją sosem) i jabłka. Resztę sosu podaję oddzielnie w sosjerce. Oddzielnie podaję borówki. Najlepszym dodatkiem poza tym wydają się pieczone lub odsmażone ziemniaki. Najlepiej na tłuszczu z pieczenia kaczki, którego jest na ogół dużo. Dodatkowo można podać nieco podgrzane gruszki z kompotu.
Uwagi:
Po upieczeniu - zwłaszcza, gdy robimy to pierwszy raz - czeka nas przykra niespodzianka. Piersi, które zajmowały całą formę, nie wypełniają teraz nawet połowy miejsca. Niestety - kaczka bardzo się kurczy podczas pieczenia. Ja kupuję same piersi kacze.
SMACZNEGO.
Załączniki
"Paweł Strykowski - www.strykowski.net"
"Paweł Strykowski - www.strykowski.net"
Bombki.jpg (235.82 KiB) Przejrzano 6345 razy
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
Aszemi
Posty: 6177
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
Gadu-Gadu: 4921992
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: Aszemi »

Ja robię całą kaczkę w szarej renecie- idealnie się nadaje ;)
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
dorob62
Posty: 1729
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:22
Gadu-Gadu: 7212705
Lokalizacja: Warszawa

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: dorob62 »

W drugi dzień Świąt lubię się pobawić w kuchni:
Krokiety ziemniaczano-orzechowe
Składniki :
50 dag ugotowanych i dokładnie rozgniecionych na miazgę ziemniaków
10 dag zmielonych orzechów włoskich
2 małe jajka
1 średnia cebula
1 łyżka masła
6 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego ew. nieco posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobniutko pokroić i usmażyć na złoto na maśle, pod koniec smażenia dosypa 2 łyżki bułki tartej i zrumienić ją razem z cebulą.
2. Ziemniaki (muszą być koniecznie ostudzone!) dokładnie wymieszać ze zmielonymi orzechami i cebulą. Dodać jajko, resztę bułki tartej, sól, pieprz, sos sojowy do smaku, natkę pietruszki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Masa nie może być za twarda, ale jednocześnie musi się dać formować w małe ruloniki po obtoczeniu w bułce tartej.
3. Z ciasta formować nieduże, zgrabne krokiety w formie krótkich ruloników. Nie obtaczać ich za grubo bułką tartą, bo ma ona tendencje do przypalania się na patelni.
4. Krokiety smażyć z każdej strony na złoto, na płytkim oleju, na niezbyt dużym ogniu.
Łatwe z zrobieniu i smaczne:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: nulka »

Zrobiłam z Waszego przepisu pieczarki zapiekane z rokpolem pycha ,mniam :)

A może macie coś wypróbowanego szybkiego na Sylwestra ?
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: weszynoska »

i znowu święta :happy3:

pierniczki upieczone?????
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8080
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: BasiaM »

Ja w tym roku pierników nie robiłam :niewka:
Po wczorajszych zakupach na chwilę obecną mam świąt dość :placzek:

Jeszcze tylko śledzie zrobię i kapustę z grzybami ...
...i poznańskie kluski z makiem :mrgreen: bo tu na śląsku tylko ja to jem :placzek:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hania
Posty: 6979
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 07:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: hania »

Upieczone :)
A dzis będę piekła cynamonki i robiła pierwsze śledzie :)
Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 8080
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: BasiaM »

hania pisze:...A dzis będę piekła cynamonki ...
Brzmi nieźle :mysl_1: Może jakiś przepis :prosze_1: :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Święta, święta, święta.....

Post autor: kasiawro »

Ja śledzie zakupiłam w najlepszej wytwórni śledzia w kraju Doral (moja własna ocena) taka ciekawostka.
Mają przeróżne smaki i nie ma 3/4 cebuli a 1/4 śledzia i mieści się nad samym morzem w Kłodzku :D
Pierniki już czekają na choinkę, choinka czeka od 3 tygodni w szkółce na Tomka, a Tomek to chyba wiadomo..... ;)
ODPOWIEDZ