Teraz jest 17 lip 2018, o 16:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 10:34 
Offline
Sołtys Wsi Ogarkowo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 07:09
Posty: 10953
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Mam chyba trochę nie fortunne pytanie, ale złobiłam bigos i wyszedł trochę za kwaśny, czy ja mogę dodać trochę cukru :mysl_1: ?
Albo może znacie jakieś inne rozwiązanie?

_________________
http://www.ogarpolski.com.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 11:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2008, o 12:21
Posty: 4954
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Dogotuj w osobnym garnku słodkiej kapusty i dodaj

_________________
http://weszynoska.blogspot.com
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 12:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2009, o 17:01
Posty: 1307
I ewentualnie dodaj słodkiej śliwki kalifornijskiej, jeśli ta słodka kapusta nie wystarczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 13:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2013, o 21:54
Posty: 966
Lokalizacja: Suwalszczyzna
Zrobiłabym tak jak węszynoska.
Jeśli dodajesz do swego bigosu jabłek, to może sok jabłkowy (nie kwaśny ;) ) by trochę złagodził smak...

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 14:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Albo słodkiej kapusty albo powidła śliwkowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 22:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 21:10
Posty: 3434
ja gotuję pół na pół ,pół słodkiej pół kiszonej ,śliwki suszone tez daję i zawsze dobrego koniaku ,najlepszy "swojski" :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 22:15 
Offline
Sołtys Wsi Ogarkowo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 07:09
Posty: 10953
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
No właśnie wychodzi na to, że ja preferuję tylko z kiszonej kapusty, dołożyliśmy marchewki ciut na masełku podduszonej oraz ciut miodu za radą kolegi Macieja, śliwki są, wino jest.
Teraz to Nulka mnie zdziwiła tym koniakiem, choć u nas brak takiego trunku bo my mało koniakowi jesteśmy ;).
Zawsze robiłam dobry bigos (ogarowicze niektórzy mogą potwierdzić) nie chwaląc się, bo ja mizerna kuchara jestem, a teraz posłuchałam Tomka i mam kwaśny.

_________________
http://www.ogarpolski.com.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 23:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3712
Kiedyś dodawałam brandy do bigosu, od jakiegoś czasu metaxę, dla mnie bigos im bardziej kwaśny tym lepszy.

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 15 sty 2015, o 23:34 
Offline
Sołtys Wsi Ogarkowo
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 07:09
Posty: 10953
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
SARABANDA napisał(a):
Kiedyś dodawałam brandy do bigosu, od jakiegoś czasu metaxę, dla mnie bigos im bardziej kwaśny tym lepszy.

Metaxę mamy, ale też mało Metaxowi jesteśmy :jezyk: , ale wiem że są tacy co lubią ...
Kwaśny niby lepszy, też dostałam taką opinię rodzinną dziś, tylko do rodziny daleko a ja i Tomo mamy to jeść.
Chyba, że Sarabanda przybędzie na pomoc?

_________________
http://www.ogarpolski.com.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Bigos
PostNapisane: 16 sty 2015, o 11:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2013, o 21:54
Posty: 966
Lokalizacja: Suwalszczyzna
Ja robię też jak nulka, pół na pół z kiszonej i surowej, z dodatków to (oprócz odrobiny mięs - dziczyzny, kiełbasy jałowcowej i wołowiny, boczku, a czasem żeberek) to jabłka, marchewka, cebula, z przypraw m.in. ziarna jałowca, kminek, śliwki wędzone, wino czerwone, czasem sok jabłkowy, dla rozluźnienia konsystencji.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl