Gary, garnki, patelnie ...

Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3752
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: SARABANDA » niedziela 15 mar 2015, 21:31

No dobrze, gotujemy, smażymy, ale w czym żeby zdrowo było.
Podzielcie się proszę uwagami na temat garnków z uwzględnieniem po pierwsze ich "zdrowotności" po drugie ceny po trzecie do jakiego typu kuchenek są przystosowane.


"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."

Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3436
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: nulka » niedziela 15 mar 2015, 22:34

Gosiu z uwzględnieniem zdrowotność to najlepiej na surowo ,jak najwięcej :)
Wymieniam właśnie garnki na indukcję .Nie jest to najzdrowsze gotowanie ,ale szybkie ;)Był moment kiedy indukcje miałam wyrzucić i kupić zwykła płytę ceramiczną ,ale jednak szybkość wzięła górę .Najzdrowszy mam chyba garnek rzymski do pieczenia ,w dodatku duży ,dwie kaczki mieści .Garnki wymieniłam na jakieś w miarę normalne stalowe z kilkoma dnami i nie mogłam się oprzeć emalii olkuskiej ;) Jak się nauczę na kaflowej gotować to będzie podstawa ,tylko nie wiem jak z czasem będzie ? Może ktoś by się podzielił swoim doświadczeniem gotowania/pieczenia na takiej kuchni?



Awatar użytkownika
Ania W
Grupa szybkiego reagowania
Posty: 11157
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: Ania W » niedziela 15 mar 2015, 22:40

Ja tam wolę wypowiadać się w kwestii co do garnków wkładać niż to jak one mają wyglądać. Mam zwykłe z grubym dnem( to ważne!), gotuję na elektrycznej zwykłej płycie...i tylko tyle wiem, że aluminium niezdrowe.
nulka pisze:Gosiu z uwzględnieniem zdrowotność to najlepiej na surowo ,jak najwięcej :)
Myślę, że z kaszami, makaronami, a dla mięsożerców także z mięsem byłoby trudno ;)


http://www.ogarnatropie.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3436
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: nulka » niedziela 15 mar 2015, 23:14

Myślę, że z kaszami, makaronami, a dla mięsożerców także z mięsem byłoby trudno ;)
To już nie jest takie zdrowe z wyjątkiem paru kasz ;)



Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3752
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: SARABANDA » niedziela 15 mar 2015, 23:26

Też się zgodzę że nie wszystko na surowo :wow_3: , poza kaszami i mięsem, dużo warzyw trzeba niestety chociażby obgotować, poza tym wiele np marchew i pomidory mają więcej wartości właśnie po ugotowaniu. Ale nie w tym rzecz , pytam o Wasze doświadczenia i wiedzę w temacie.
Emalię bardzo lubię i chętnie bym używała ale mam kuchenkę ceramiczną.
Garnek rzymski - obcy temat, poproszę o rozwinięcie. Stosuję garnki z grubym warstwowym dnem i tu właśnie mam dylemat. Nigdy nie inwestowałam w droższe garnki i nie wiem czy warto. Te tańsze pomimo że pisze że stal 10/18 po jakimś czasie mają takie dziurki w dnie co znaczy że składniki przedostają się do pokarmu. Ostatnio po kupieniu garnka przeczytałam na ulotce że garnek służy do gotowania nie do przechowywania, bo w trakcie przechowywania ugotowanego dania właśnie dochodzi do reakcji ze ściankami. Są garnki produkowane ze stali chirurgicznej, te pewnie są odporniejsze ale czy warto?


"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."

Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 7918
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54
Gadu-Gadu: 7355946

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: BasiaM » niedziela 15 mar 2015, 23:42

Używam garnków firmy "steinbach" grube dno, ścianki też, gary nie do zdarcia ;)
Nawet jak coś się przypali to bardzo łatwo odchodzi.
O ile się nie mylę, garnki te są do wszystkich rodzajów kuchenek.

Do gotowania warzyw, ryb a nawet ryżu polecam parowar - zdrowo i smacznie :silacz:
Zamiast parowaru można użyć specjalnego pojemnika, do gotowania na parze w mikrofalówce.
Próbowałam i niczym się w smaku nie różni od jedzenia z parowaru.

Patelnie uznaję "tefal" i polecam, mają szeroki wybór albo szwajcarskie wyroby - nie do zdarcia.


Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
SARABANDA
Posty: 3752
Rejestracja: niedziela 27 mar 2011, 20:08

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: SARABANDA » niedziela 15 mar 2015, 23:55

Basiu a jak długo używasz tych garnków? Nie robią się ubytki w dnie?
mikrofala jak dla mnie "niefizjologiczna" - jak indukcja ;)
parowara nie próbowałam


"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."

Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 7918
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54
Gadu-Gadu: 7355946

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: BasiaM » poniedziałek 16 mar 2015, 00:13

SARABANDA pisze:Basiu a jak długo używasz tych garnków? Nie robią się ubytki w dnie?
Jak napisałam garnki nie do zdarcia. Używam ich chyba 3 albo 4 rok i wyglądają jak nowe.
Żadnych ubytków, zarysowań, obtłuczeń KOMPLETNIE NIC.
A korzystam z nich codziennie, bardzo dużo gotuję nich i jestem na prawdę zadowolona.

Mikrofalę używam do rozmrażania - to główne zadanie tego sprzętu w moim domu a do gotowania w pojemniku wykorzystałam ją raz ;)

Parowar polecam, prosty w obsłudze, wciskasz enter ;) i możesz iść na spacer z psami a w tym czasie ryba z warzywami się zrobi sama :cwaniak:
No i bardzo, bardzo smaczne jedzenie :silacz: Warzywa mają zupełnie inny smak niż gotowane. W sensie - lepszy ;)


Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
hania
Posty: 6846
Rejestracja: czwartek 06 lis 2008, 08:23
Gadu-Gadu: 4788548

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: hania » poniedziałek 16 mar 2015, 09:40

Do ryżu, kasz mam maszynkę do gotowania ryżu, którą uwielbiam :marzyc: .
Patelnia najlepiej sprawdza mi się żeliwna, a do naleśników ceramiczna.
Garnki, które mam od lat i jestem bardzo zadolona to WMF.



Awatar użytkownika
BasiaM
Posty: 7918
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:54
Gadu-Gadu: 7355946

Re: Gary, garnki, patelnie ...

Post autor: BasiaM » poniedziałek 16 mar 2015, 09:56

hania pisze:Do ryżu, kasz mam maszynkę do gotowania ryżu, którą uwielbiam :marzyc:
hania jakiej firmy masz ten garnek ? Ja coś nie miałam przekonania jak oglądałam w sklepie :niewka:
Faktycznie się sprawdza ? ryż jest idealny ? itp ? Te garnki mają jakieś programy ?
I czy ryż do sushi gotuje Ci taki jak powinien być ? ;) Bo gdzieś widziałam garnek do gotowania ryżu do sushi ale coś mi się w to nie chce wierzyć :niewka:


Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ