Teraz jest 20 lip 2018, o 01:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 20:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
No dobrze, gotujemy, smażymy, ale w czym żeby zdrowo było.
Podzielcie się proszę uwagami na temat garnków z uwzględnieniem po pierwsze ich "zdrowotności" po drugie ceny po trzecie do jakiego typu kuchenek są przystosowane.

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 21:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 21:10
Posty: 3434
Gosiu z uwzględnieniem zdrowotność to najlepiej na surowo ,jak najwięcej :)
Wymieniam właśnie garnki na indukcję .Nie jest to najzdrowsze gotowanie ,ale szybkie ;)Był moment kiedy indukcje miałam wyrzucić i kupić zwykła płytę ceramiczną ,ale jednak szybkość wzięła górę .Najzdrowszy mam chyba garnek rzymski do pieczenia ,w dodatku duży ,dwie kaczki mieści .Garnki wymieniłam na jakieś w miarę normalne stalowe z kilkoma dnami i nie mogłam się oprzeć emalii olkuskiej ;) Jak się nauczę na kaflowej gotować to będzie podstawa ,tylko nie wiem jak z czasem będzie ? Może ktoś by się podzielił swoim doświadczeniem gotowania/pieczenia na takiej kuchni?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 21:40 
Offline
Grupa szybkiego reagowania
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2008, o 21:03
Posty: 11094
Ja tam wolę wypowiadać się w kwestii co do garnków wkładać niż to jak one mają wyglądać. Mam zwykłe z grubym dnem( to ważne!), gotuję na elektrycznej zwykłej płycie...i tylko tyle wiem, że aluminium niezdrowe.

nulka napisał(a):
Gosiu z uwzględnieniem zdrowotność to najlepiej na surowo ,jak najwięcej :)

Myślę, że z kaszami, makaronami, a dla mięsożerców także z mięsem byłoby trudno ;)

_________________
http://www.ogarnatropie.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 22:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 kwi 2009, o 21:10
Posty: 3434
Cytuj:
Myślę, że z kaszami, makaronami, a dla mięsożerców także z mięsem byłoby trudno ;)


To już nie jest takie zdrowe z wyjątkiem paru kasz ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 22:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
Też się zgodzę że nie wszystko na surowo :wow_3: , poza kaszami i mięsem, dużo warzyw trzeba niestety chociażby obgotować, poza tym wiele np marchew i pomidory mają więcej wartości właśnie po ugotowaniu. Ale nie w tym rzecz , pytam o Wasze doświadczenia i wiedzę w temacie.
Emalię bardzo lubię i chętnie bym używała ale mam kuchenkę ceramiczną.
Garnek rzymski - obcy temat, poproszę o rozwinięcie. Stosuję garnki z grubym warstwowym dnem i tu właśnie mam dylemat. Nigdy nie inwestowałam w droższe garnki i nie wiem czy warto. Te tańsze pomimo że pisze że stal 10/18 po jakimś czasie mają takie dziurki w dnie co znaczy że składniki przedostają się do pokarmu. Ostatnio po kupieniu garnka przeczytałam na ulotce że garnek służy do gotowania nie do przechowywania, bo w trakcie przechowywania ugotowanego dania właśnie dochodzi do reakcji ze ściankami. Są garnki produkowane ze stali chirurgicznej, te pewnie są odporniejsze ale czy warto?

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 22:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwi 2009, o 08:54
Posty: 7912
Używam garnków firmy "steinbach" grube dno, ścianki też, gary nie do zdarcia ;)
Nawet jak coś się przypali to bardzo łatwo odchodzi.
O ile się nie mylę, garnki te są do wszystkich rodzajów kuchenek.

Do gotowania warzyw, ryb a nawet ryżu polecam parowar - zdrowo i smacznie :silacz:
Zamiast parowaru można użyć specjalnego pojemnika, do gotowania na parze w mikrofalówce.
Próbowałam i niczym się w smaku nie różni od jedzenia z parowaru.

Patelnie uznaję "tefal" i polecam, mają szeroki wybór albo szwajcarskie wyroby - nie do zdarcia.

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 22:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 mar 2011, o 19:08
Posty: 3715
Basiu a jak długo używasz tych garnków? Nie robią się ubytki w dnie?
mikrofala jak dla mnie "niefizjologiczna" - jak indukcja ;)
parowara nie próbowałam

_________________
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 15 mar 2015, o 23:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwi 2009, o 08:54
Posty: 7912
SARABANDA napisał(a):
Basiu a jak długo używasz tych garnków? Nie robią się ubytki w dnie?

Jak napisałam garnki nie do zdarcia. Używam ich chyba 3 albo 4 rok i wyglądają jak nowe.
Żadnych ubytków, zarysowań, obtłuczeń KOMPLETNIE NIC.
A korzystam z nich codziennie, bardzo dużo gotuję nich i jestem na prawdę zadowolona.

Mikrofalę używam do rozmrażania - to główne zadanie tego sprzętu w moim domu a do gotowania w pojemniku wykorzystałam ją raz ;)

Parowar polecam, prosty w obsłudze, wciskasz enter ;) i możesz iść na spacer z psami a w tym czasie ryba z warzywami się zrobi sama :cwaniak:
No i bardzo, bardzo smaczne jedzenie :silacz: Warzywa mają zupełnie inny smak niż gotowane. W sensie - lepszy ;)

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 16 mar 2015, o 08:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2008, o 07:23
Posty: 6815
Do ryżu, kasz mam maszynkę do gotowania ryżu, którą uwielbiam :marzyc: .
Patelnia najlepiej sprawdza mi się żeliwna, a do naleśników ceramiczna.
Garnki, które mam od lat i jestem bardzo zadolona to WMF.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gary, garnki, patelnie ...
PostNapisane: 16 mar 2015, o 08:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 kwi 2009, o 08:54
Posty: 7912
hania napisał(a):
Do ryżu, kasz mam maszynkę do gotowania ryżu, którą uwielbiam :marzyc:

hania jakiej firmy masz ten garnek ? Ja coś nie miałam przekonania jak oglądałam w sklepie :niewka:
Faktycznie się sprawdza ? ryż jest idealny ? itp ? Te garnki mają jakieś programy ?
I czy ryż do sushi gotuje Ci taki jak powinien być ? ;) Bo gdzieś widziałam garnek do gotowania ryżu do sushi ale coś mi się w to nie chce wierzyć :niewka:

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Copyright by www.ogarkowo.pl