Czarne jaja

Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Czarne jaja

Post autor: kasiawro »

Może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu zlotowego CZARNYCH JAJ, wiec podaję tutaj bo na wątku zlotowym nie każdy wie, że jest.
Ja zamierzam je zrobić - mam nadzieję, że wyjdą i zaskoczę siebie i innych :D .
Jaby ktoś miał jakieś pytania do nich to to forumowej Betty bo kilka razy je już robiła :silacz: .
Proporcje zlotowe:

30 jaj
mała butelka Maggi
10 torebek zwykłej czarnej herbaty
majonez
szczypiorek
sól
pieprz

Jaja ugotować normalnie. Obrać ze skorupek i ponownie zalać wodą z maggi. Wrzucić torebki herbaty, sól i pieprz do smaku. Ja gotowałam je w "zalewie" jakieś 30 minut, a potem sobie zostały na całą noc w tej zalewie i muszę powiedzieć, że dobrze się zabarwiły i nabrały smaku :piwko:
Po wyjęciu z zalewy, przekroić na pół. Położyć majonezu, ile ma się ochotę. Posypać szczypiorkiem i delektować się :marzyc:
Oczywiście 30 jaj jeszcze nie gotowałam, więc i inne składniki zmniejszałam proporcjonalnie :).


Betty obrane gtowałaś 30 min, i potem zostawiłaś na całą noc :mysl_1: ?
Awatar użytkownika
WOJAN OGARUSY
Posty: 215
Rejestracja: sobota 10 lis 2018, 21:51
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Iłża

Re: Czarne jaja

Post autor: WOJAN OGARUSY »

Zainspirowana zrobiłam wariację na temat :). Wszystko jak w przepisie, tylko nie obierałam, a wstępnie ugotowane przed włożeniem do czarnej zalewy obtłukłam. W zalewie zostały do rana. Wyszły tzw. "jaja stuletnie" - jak ocenili degustatorzy - lekko pikano-orzechowe w smaku, a już na pewno pięknie urozmaiciły wielkanocny stół.
Pokażcie "czarne". :prosze_1:

Wesołych Świąt!
Załączniki
jaja "stuletnie" po polsku
jaja "stuletnie" po polsku
stare jajo.jpeg (56.1 KiB) Przejrzano 4768 razy
chińskie jaja "stuletnie" po polsku
chińskie jaja "stuletnie" po polsku
stare jaja chińskie.jpeg (82.96 KiB) Przejrzano 4768 razy
Awatar użytkownika
Ania W
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 11868
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 22:03
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Re: Czarne jaja

Post autor: Ania W »

Takie marmurkowe :)
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Czarne jaja

Post autor: kasiawro »

Te stare jaja ładnie Wam wyszły.
Widzę, że nie tylko ja zmieniłam trochę przepis ;). Dodałam (mało miałam Maggi) sos sojowy. Następnym razem jak będę robić zamiast Maggi w płynie dodam zieloną - ciekawe czy też nabierą smaku :mysl_1: ? Smakowały i wyglądały inaczej. Moje wyszły mocno brązowe moczone herbacie w torebkach, może typowo czarne wyjdą jak zagotuję czarną sypaną herbatą -ona jest zdecydowanie mocniejsza. Posypałam szczypiorkiem i papryką słodką aby kolorowo było :) .
Załączniki
czarne jaja.jpg
IMG_5952.jpg
IMG_5952.jpg (293.45 KiB) Przejrzano 4702 razy
Faszerowane też debiut + Czarne
Faszerowane też debiut + Czarne
Awatar użytkownika
WOJAN OGARUSY
Posty: 215
Rejestracja: sobota 10 lis 2018, 21:51
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Iłża

Re: Czarne jaja

Post autor: WOJAN OGARUSY »

Super :) a może brąz od sosu sojowego ... ale wyglądają wspaniale!
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13064
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Czarne jaja

Post autor: kasiawro »

Brąz od sosu i herbaty. Ja jeszcze te jaja rekomenduję do żurku - smakują w nim też fajnie.
ODPOWIEDZ