To i może ja jakiś przepis na sałatkę wrzucę
Sałatka będzie z kurczakiem
A więc:
- kapusta pekińska
- pomidory
- świeży ogórek
- rzodkiewka
- żółta papryka
- marchewka
- pierś z kurczaka
- paprykowo - ziołowy sos Knorra
- majonez
Kapustę pekińską kroimy na drobne kawałki (lub rwiemy, wedle uznania), dodajemy skrojone ogórki, rzodkiewkę, pokrojona na cienkie paseczki paprykę, starkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawami (na ostro bądź łagodnie jak kto woli), najlepiej robimy to na samym początku żeby zdążyła przejść przyprawami. Potem smażymy w panierce na złocisty kolor. Po wystygnięciu kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników. Dodajemy też pokrojone w ćwiartki pomidory. Majonez mieszamy z sosem ziołowym i dodajemy do reszty.
To by chyba było wszystko
Nutkowe przepisy ;)
- Malgosiaczek_27
- Posty: 1587
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:51
- Malgosiaczek_27
- Posty: 1587
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:51
Re: Nutkowe przepisy ;)
No i może jeszcze przepis na zapiekane ziemniaczki:)
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) Odkroić kawałek z wierzchu (wzdłuż kartofelka) żeby powstała taka "przykrywka" Pozostała część kartofelka wydrążyć w środku. Ja używam do tego małej łyżeczki. Wydrążonego ziemniaczka posypać przyprawami.
Potem przygotowujemy farsz:
tarkujemy surowe ziemniaki na grubych oczkach tarki, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki i również starkowany żółty ser. Przyprawiamy farsz i mieszamy. Napełniamy wydrążone ziemniaczki i i przykrywamy odciętym wcześniej "wieczkiem" Jeśli ktoś chce można przed przykryciem zalać farsz łyżką rozbitego jajka. Później "przykrywki" przypinamy wykałaczkami żeby się trzymały.
Pieczemy na posmarowanej olejem blaszce około godziny. Im dokładniej wydrążony ziemniak (im cieńsze ścianki ziemniaka) tym szybciej się upieką. Dobrze na ułożone na blaszce ziemniaki położyć na każdy po troszkę margaryny lub posmarować olejem.
SMACZNEGO!!!
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) Odkroić kawałek z wierzchu (wzdłuż kartofelka) żeby powstała taka "przykrywka" Pozostała część kartofelka wydrążyć w środku. Ja używam do tego małej łyżeczki. Wydrążonego ziemniaczka posypać przyprawami.
Potem przygotowujemy farsz:
tarkujemy surowe ziemniaki na grubych oczkach tarki, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki i również starkowany żółty ser. Przyprawiamy farsz i mieszamy. Napełniamy wydrążone ziemniaczki i i przykrywamy odciętym wcześniej "wieczkiem" Jeśli ktoś chce można przed przykryciem zalać farsz łyżką rozbitego jajka. Później "przykrywki" przypinamy wykałaczkami żeby się trzymały.
Pieczemy na posmarowanej olejem blaszce około godziny. Im dokładniej wydrążony ziemniak (im cieńsze ścianki ziemniaka) tym szybciej się upieką. Dobrze na ułożone na blaszce ziemniaki położyć na każdy po troszkę margaryny lub posmarować olejem.
SMACZNEGO!!!
Re: Nutkowe przepisy ;)
Bardzo mi się ten ziemniaczkowy przepis podoba- dla mnie bomba- a czy można go zrobić w prodiżu?
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Nutkowe przepisy ;)
Genialne spróbuję na bank
- Malgosiaczek_27
- Posty: 1587
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:51
Re: Nutkowe przepisy ;)
Beatko nie mam pojęcia, ja zawsze w piekarniku robiłam. Ale pewnie możnabea100 pisze:Bardzo mi się ten ziemniaczkowy przepis podoba- dla mnie bomba- a czy można go zrobić w prodiżu?
Spróbuj koniecznie bo na prawdę pychotaAszemi pisze:Genialne spróbuję na bank
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Nutkowe przepisy ;)
W prodiżu powinno wyjść tak samo jak w piekarniku
- Malgosiaczek_27
- Posty: 1587
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 21:51
Re: Nutkowe przepisy ;)
Naleśniki gruszkowe
- Dżem z gruszek
- mleko
- mąka
- jajko
- cukier waniliowy bądź migdałowy
- śmietana
Mleko wlać do wysokiego garnka, wbić całe jajko i wsypać cała torebkę cukru waniliowego lub migdałowego. Ubijać dość szybko.(ja używam do tego zwykłej trzepaczki do jajek, takiej z kulka w środku hehe ) Potem przesiana przez sitko mąke stopniowo wsypywać, ubijając. Ciasto na naleśniki powinno mieć odrobinę gęstawą konsystencje i być puszyste, co będzie widoczne widoczne podczas smażenia. Smażyć placki dość grube, na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą, na złocisty kolor. Posmarować placki dżemem, następnie przypiec na patelni. Podając je polac po wierzchu smietaną.
Po prostu pychota
- Dżem z gruszek
- mleko
- mąka
- jajko
- cukier waniliowy bądź migdałowy
- śmietana
Mleko wlać do wysokiego garnka, wbić całe jajko i wsypać cała torebkę cukru waniliowego lub migdałowego. Ubijać dość szybko.(ja używam do tego zwykłej trzepaczki do jajek, takiej z kulka w środku hehe ) Potem przesiana przez sitko mąke stopniowo wsypywać, ubijając. Ciasto na naleśniki powinno mieć odrobinę gęstawą konsystencje i być puszyste, co będzie widoczne widoczne podczas smażenia. Smażyć placki dość grube, na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą, na złocisty kolor. Posmarować placki dżemem, następnie przypiec na patelni. Podając je polac po wierzchu smietaną.
Po prostu pychota
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Nutkowe przepisy ;)
Malgosiaczek_27 pisze:No i może jeszcze przepis na zapiekane ziemniaczki:)
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) Odkroić kawałek z wierzchu (wzdłuż kartofelka) żeby powstała taka "przykrywka" Pozostała część kartofelka wydrążyć w środku. Ja używam do tego małej łyżeczki. Wydrążonego ziemniaczka posypać przyprawami.
Potem przygotowujemy farsz:
tarkujemy surowe ziemniaki na grubych oczkach tarki, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki i również starkowany żółty ser. Przyprawiamy farsz i mieszamy. Napełniamy wydrążone ziemniaczki i i przykrywamy odciętym wcześniej "wieczkiem" Jeśli ktoś chce można przed przykryciem zalać farsz łyżką rozbitego jajka. Później "przykrywki" przypinamy wykałaczkami żeby się trzymały.
Pieczemy na posmarowanej olejem blaszce około godziny. Im dokładniej wydrążony ziemniak (im cieńsze ścianki ziemniaka) tym szybciej się upieką. Dobrze na ułożone na blaszce ziemniaki położyć na każdy po troszkę margaryny lub posmarować olejem.
SMACZNEGO!!!
czy ktoś próbował ten przepis na grillu???? Np. owinięte w folię, albo na tacce