Strona 21 z 22

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 21 wrz 2017, 20:54
autor: kasiawro
Ja też nie mroziłam, ale nalewka z owoców średnio mi smakowała. Poza tym czytałam, że owoc bzu z alkoholem to nie jest dobre zestawienie i przestałam robić.
Dereń zalany :piwko:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 21 wrz 2017, 21:22
autor: hania
Bo to nie jest nalewka smakowa tylko lecznicza - przeciwgrypowa.

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 21 wrz 2017, 22:17
autor: Marzena i Czarek
Nasze babcie zbierały czarny bez po przymrozkach. Odkąd pojawiły się zamrażarki nie trzeba czekać do pierwszych przymrozków. Inna szkoła mówi żeby z owoców szkodliwych substancji pozbyć się na gorąco.

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: piątek 22 wrz 2017, 10:02
autor: qzia
Taaa aronię też mieliśmy zbierać po przymrozkach i coś nam ją zażarło :zly1: :zly1: Tylko kubeczek uzbierany. Mój mąż pracowicie zamroził, potem zalał jakąś miksturą z miodem, cynamonem, wanilią i spirytusem. :strach_2: Następnego dnia już mi kazał próbować. :jezyk: :jezyk:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 15 lis 2018, 19:40
autor: kasiawro
Czy ktoś ma przepis wypraktykowany na nalewkę z pigwowca?

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: piątek 16 lis 2018, 11:25
autor: SARABANDA
Kasiu, z pigwowca czy z pigwy? Znajomi robią z pigwy z gruszką. Z pigwowca nie wiem. Dopytam o przepis.

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: piątek 16 lis 2018, 14:53
autor: kasiawro
Pigwa już namiera klaru.
Zależy mi na pigwowcu :).

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: niedziela 18 lis 2018, 08:16
autor: hania
Ja robię standardowo. Pigwowca bez gniazd nasiennych, w plasterkach zalewam wódką ze spirytusem. Kilka tygodni naciąga, czasem potrząsam. Potem zlewam płyn a na owoce miód/cukier. Potem mieszam, filtruję i czekam.

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: poniedziałek 19 lis 2018, 10:51
autor: Orsa
Natrafiłam przypadkowo na taki przepis.
https://bibliotekanalewek.pl/przepisy/n ... igwowcowa/

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

: czwartek 22 lis 2018, 19:06
autor: kasiawro
:marzyc: Dzięki Wam za rady.
Zasypałam cukrem, który już po 2-ch dniach rozpuścił się. Jeszczes sobie postoi trochę sok naciąga i będę zlewać i zalewać spirytusem - podobnie robię jak pigwę. Zobaczymy co wyjdzie - pigwowiec jeszcze piękniej pachnie niż pigwa.
Haniu musimy się wymienić potem dla smaku ;) .