Strona 17 z 18

Re: Dania obiadowe

: środa 21 sie 2013, 13:00
autor: BasiaM
Ale Wy człowiekowi smaka robicie :zdziw_5:

Ja wczoraj wyszłam na balkon i zapachniały mi racuchy w powietrzu :D
Pędzikiem do kuchni i zrobiłam :silacz:

RACUCHY Z JABŁKAMI

Ciasto jak na naleśniki

Mąka, mleko, jajka, szczypta sody oczyszczonej, szczypta soli, cukier waniliowy.
Wkroić jabłka i na patelnie.
Ciasto na patelni rozlewam w małe placki.

Gotowe posypać cukrem pudrem.
Koniecznie podzielić się z ogarami bo im serce pęknie i utopią się w glutach :gleba:

Re: Dania obiadowe

: środa 21 sie 2013, 14:23
autor: kasiawro
Gosia pisze:
Panierka była ze zmielonego suchego ryżu z wędzoną papryką i czosnkiem.
Gosiu a jak wędzisz paprykę?
Te kotleciki wyglądają bardzo apetycznie :)

Re: Dania obiadowe

: środa 21 sie 2013, 20:09
autor: SARABANDA
Te kotleciki bardzo ambitne ale rozumiem że to takie bardziej racuszki do jedzenia? na ciepło czy na zimno? same czy z dodatkami? np z sosem grzybowym?
Ja chyba pójdę w ślady Basi i pozostanę przy banalnych racuszkach z jabłkami ( też za mną chodzą)

_________________

Małgosia&S&C

Re: Dania obiadowe

: środa 21 sie 2013, 22:09
autor: Gosia
kasiawro pisze: Gosiu a jak wędzisz paprykę?
papryka wędzona słodka - przyprawa

np taka: http://sklep.corrida.pl/product.php?id_product=128


Postanowiliśmy ograniczyć trochę gluten w diecie, stąd szukanie nowych pomysłów na wykorzystanie kaszy jaglanej.
Także, takie apetyczne racuchy Basi poszły u nas w odstawkę, choć przyznaję, że wszyscy bardzo je lubimy.

Re: Dania obiadowe

: środa 21 sie 2013, 23:29
autor: hania
SARABANDA pisze:Te kotleciki bardzo ambitne ale rozumiem że to takie bardziej racuszki do jedzenia? na ciepło czy na zimno? same czy z dodatkami? np z sosem grzybowym?
Można na ciepło, można na zimno. Z sosem nie próbowałam, ale jakieś warzywko bardzo pasuje (np ostrzejszy ogórek).

Re: Dania obiadowe

: czwartek 22 sie 2013, 10:26
autor: SARABANDA
Dzięki, Haniu. Ja po latach eksperymentowania w kuchni z różnorodnością produktów - polecam , z wrodzonego lenistwa znowu ograniczam się do najprostszych produktów.
Przejrzałam wcześniejsze wpisy, ktoś pytał o amarantus. Mąkę z amarantusa dodawałam jako zagęstnik do zupy ogórkowej ( nie stosuję śmietany), wsypywałam bez żadnego zasmażania , bardzo dobrze komponuje się , nadaje fajny smak. I chyba dodawałam do racuszków z gotowanych ziemniaków ( ziemniaki przetarte, trochę mąki ziemniaczanej i mąka z amarantusa ) smażonych na patelni.

_________________

Małgosia&S&C

Re: Dania obiadowe

: poniedziałek 12 gru 2016, 18:39
autor: 1e2w3a
Kulebiak z ciasta drożdżowego zaparzanego z farszem z kiszonej kapusty (sami kisimy), grzybów i śliwek w towarzystwie sosu grzybowego i sałatki z buraczków
Zdjęcie1944.jpg
Zdjęcie1944.jpg (53.7 KiB) Przejrzano 2001 razy

Re: Dania obiadowe

: wtorek 13 gru 2016, 11:32
autor: qzia
Wygląda bardzo smakowicie. :mysl_1: :mysl_1:

Re: Dania obiadowe

: wtorek 13 gru 2016, 19:23
autor: Monika M-S
1e2w3a pisze:Kulebiak z ciasta drożdżowego zaparzanego z farszem z kiszonej kapusty (sami kisimy), grzybów i śliwek w towarzystwie sosu grzybowego i sałatki z buraczków
[img]Zdjęcie1944.jpg[/img]

kiszona kapusta, grzyby, śliwki i buraczki :happy3:
przepycha :piwko:

Re: Dania obiadowe

: wtorek 13 gru 2016, 21:14
autor: Ania W
Kulebiaczek pyszna rzecz! :brawo_1: