Nasze grile
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Nasze grile
Dziś mamy gości, zapowiedzieli się z wyżerką
mają być szaszłyki i sałatka ( jakaś ) no i ta reszta
mój pomysł na danie to mozarella z pomidorami i oliwkami pieczona kiełbaska wiejska ( nie wedzona tylko parzona)
i pieczonka z grila
pieczonkę będę robić pierwszy raz ale już w misce wygląda i pachnie super...zobaczymy jak nam wyjdzie
a że nie mam garnka do pieczonek to zrobię w saszetkach z folii alu. dla każdego osobna porcja, sama jestem ciekawa co wyjdzie
mają być szaszłyki i sałatka ( jakaś ) no i ta reszta
mój pomysł na danie to mozarella z pomidorami i oliwkami pieczona kiełbaska wiejska ( nie wedzona tylko parzona)
i pieczonka z grila
pieczonkę będę robić pierwszy raz ale już w misce wygląda i pachnie super...zobaczymy jak nam wyjdzie
a że nie mam garnka do pieczonek to zrobię w saszetkach z folii alu. dla każdego osobna porcja, sama jestem ciekawa co wyjdzie
Re: Nasze grile
A ja robię tak
1.
Ziemniaczki myję ( nie obieram ), kroję na pół i pakuję w folię alu takie połóweczki doprawione
masłem, przyparwami, ziołami .... i na grill ....
2.
Kupuję ser pleśniowy "Turek" ( okrągły ), naturalny i on jest oryginalnie zapakowany w taką folię.
Tak kładę grill i trzymam, dopóki nie zrobi się mięciutki i ciepły ...
Otwieram ser i kładę na niego dużą łyżkę konfitury z żurawinami
2.
Sałatka grecka:
Sałata zielona, lodowa, roszponka ( jak kto lubi )
rzodkiewki, ogórek zielony, pomidory, ser Feta ( niebieski ),
sól, pieprz, wyciśnięte kilka ząbków czosnku, bazylia, oregano, oliwa do skropienia.
Pokroić, wymieszać i smacznego
3.
Plastry boczku przypieczone na grillu a do tego...
Sos tzatziki :
jogurt grecki, ogórek zielony ( świeży ) kilka ząbków czosnku, sól i piepr.
Ogórka zetrzeć na tarce na większych oczkach, dodać sól, pieprz i czosnek ... wymieszać.
Wody z ogóka nie wylewać tylko dodać do tego jogurt i wymieszać.
Pychotka
1.
Ziemniaczki myję ( nie obieram ), kroję na pół i pakuję w folię alu takie połóweczki doprawione
masłem, przyparwami, ziołami .... i na grill ....
2.
Kupuję ser pleśniowy "Turek" ( okrągły ), naturalny i on jest oryginalnie zapakowany w taką folię.
Tak kładę grill i trzymam, dopóki nie zrobi się mięciutki i ciepły ...
Otwieram ser i kładę na niego dużą łyżkę konfitury z żurawinami
2.
Sałatka grecka:
Sałata zielona, lodowa, roszponka ( jak kto lubi )
rzodkiewki, ogórek zielony, pomidory, ser Feta ( niebieski ),
sól, pieprz, wyciśnięte kilka ząbków czosnku, bazylia, oregano, oliwa do skropienia.
Pokroić, wymieszać i smacznego
3.
Plastry boczku przypieczone na grillu a do tego...
Sos tzatziki :
jogurt grecki, ogórek zielony ( świeży ) kilka ząbków czosnku, sól i piepr.
Ogórka zetrzeć na tarce na większych oczkach, dodać sól, pieprz i czosnek ... wymieszać.
Wody z ogóka nie wylewać tylko dodać do tego jogurt i wymieszać.
Pychotka
Re: Nasze grile
To ja polecam masło czosnkowe:
1/2 kostki masła ( tylko prawdziwego), do tego 5-6 ząbków czosnku przez praskę, szczypta soli i ok.2 łyżki siekanej zielonej pietruszki- wymieszać.
Rewelacyjnie smakuje z pieczonym na grilu chlebkiem a jeszcze lepiej z połówkami bułek.
Jak mam mało miejsca na grilu to wrzucam bułki do piekarnika.
1/2 kostki masła ( tylko prawdziwego), do tego 5-6 ząbków czosnku przez praskę, szczypta soli i ok.2 łyżki siekanej zielonej pietruszki- wymieszać.
Rewelacyjnie smakuje z pieczonym na grilu chlebkiem a jeszcze lepiej z połówkami bułek.
Jak mam mało miejsca na grilu to wrzucam bułki do piekarnika.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13064
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Nasze grile
Jak już tak tłusto jemy to ja polecam też coś na chlebek lub bułeczkę pieczoną:
szklanka oleju (kujawski, z oliwek) jaki kto chce do tego posiekana natka pietruszki, kilka ząbków czosnku (ja daję dużo bo lubię czosnek), pieprz i zioła. Wszystko daję do miski takiej wielkości aby zmieścić tam potem kromkę chlebka.
Pieczywko piekę na grillu, maczam w misce z tym olejem na to daję grubszy plaster pomidora (malinówkę) i plaster cebulki. Biorę grubą serwetkę do ręki bo z brody i palców będzie ciekło - pychota polecam.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha
szklanka oleju (kujawski, z oliwek) jaki kto chce do tego posiekana natka pietruszki, kilka ząbków czosnku (ja daję dużo bo lubię czosnek), pieprz i zioła. Wszystko daję do miski takiej wielkości aby zmieścić tam potem kromkę chlebka.
Pieczywko piekę na grillu, maczam w misce z tym olejem na to daję grubszy plaster pomidora (malinówkę) i plaster cebulki. Biorę grubą serwetkę do ręki bo z brody i palców będzie ciekło - pychota polecam.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha
- Paulina
- Posty: 940
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 10:54
- Gadu-Gadu: 2833926
- Lokalizacja: Warszawa-Bielany
Re: Nasze grile
Te pomidory Kasi to są pysznekasiawro pisze:Jak już tak tłusto jemy to ja polecam też coś na chlebek lub bułeczkę pieczoną:
szklanka oleju (kujawski, z oliwek) jaki kto chce do tego posiekana natka pietruszki, kilka ząbków czosnku (ja daję dużo bo lubię czosnek), pieprz i zioła. Wszystko daję do miski takiej wielkości aby zmieścić tam potem kromkę chlebka.
Pieczywko piekę na grillu, maczam w misce z tym olejem na to daję grubszy plaster pomidora (malinówkę) i plaster cebulki. Biorę grubą serwetkę do ręki bo z brody i palców będzie ciekło - pychota polecam.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha
Re: Nasze grile
a można dokładny przepis na sos i czy ser plastrachPaulina pisze:Te pomidory Kasi to są pysznekasiawro pisze:.
Jeszcze do karkówki z grilla często podaję pomidory z serem żółtym, polane sosem też pycha
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13064
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Nasze grile
Już piszę.
Pomidory kroję w ćwiartki albo ja większe jeszcze na pół ćwiartki, układam na płaskim talerzu, posypuje bazylią, pieprzem i solą lub przyprawą do pomidorów(ta na bazarze z Niemiec).Ścieram ser na drobnej tarce, posypuje nim pomidory i polewam sosem.
Sos:
Śmietana mała 12% lub 18% jak kto woli do tego 2 łyżki majonezu,2 łyżeczki musztardy,czosnek w zależności ile kto lubi (ja daję kilka dużych ząbków), i bazylię sypię. Ostatnio też dodałam pesto z bazylią i tez była dobre.
Jutro właśnie to robię do karkóweczki która stoi już w marynacie.
Pomidory kroję w ćwiartki albo ja większe jeszcze na pół ćwiartki, układam na płaskim talerzu, posypuje bazylią, pieprzem i solą lub przyprawą do pomidorów(ta na bazarze z Niemiec).Ścieram ser na drobnej tarce, posypuje nim pomidory i polewam sosem.
Sos:
Śmietana mała 12% lub 18% jak kto woli do tego 2 łyżki majonezu,2 łyżeczki musztardy,czosnek w zależności ile kto lubi (ja daję kilka dużych ząbków), i bazylię sypię. Ostatnio też dodałam pesto z bazylią i tez była dobre.
Jutro właśnie to robię do karkóweczki która stoi już w marynacie.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13064
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Nasze grile
Tak wyglądają pomidorki wczorajsze wersji dzisiejszej:
Re: Nasze grile
mniam,mniamTak wyglądają pomidorki wczorajsze wersji dzisiejszej:
Ja paprykę faszerowałam i pieczarki :ryż z kucharkiem ,kozaczki świeże w śmietanie ,koperek ,papryka pepperoni czerwona i zielona ,ostra ,cebulka i czosnek -duużo,sól ,pieprz i przyprawa do grila i na grila ,fajne są pieczarki i zielona faszerowana bardziej mi smakuje
Kasiu ,a to dobry pomysł z tymi bułkami
Re: Nasze grile
To ja mam pytanie :CO TO ZA PIECZONKA? Pieczonka ,pieczonka ,to może być wszystko ,a co było?weszynoska pisze:Dziś mamy gości, zapowiedzieli się z wyżerką
mają być szaszłyki i sałatka ( jakaś ) no i ta reszta
mój pomysł na danie to mozarella z pomidorami i oliwkami pieczona kiełbaska wiejska ( nie wedzona tylko parzona)
i pieczonka z grila
pieczonkę będę robić pierwszy raz ale już w misce wygląda i pachnie super...zobaczymy jak nam wyjdzie
a że nie mam garnka do pieczonek to zrobię w saszetkach z folii alu. dla każdego osobna porcja, sama jestem ciekawa co wyjdzie