Strona 4 z 5

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: środa 29 cze 2011, 23:11
autor: ludwik
kasiawro pisze: bo Pasia to wszystko trawi ;)
to tak jak u nas :jezyk: z psami jest jak z chłopakami w okresie dojrzewania wszystko w kał przerabiają :jezyk: B-nos np. stał się koneserem bobu - Duśka jest koneserem wszystkiego co jadalne ma to swoje plusy bo nie musimy płukać naczyń przed włożenie do zmywarki :jezyk_3:

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: środa 29 cze 2011, 23:12
autor: qzia
Moje do suchej karmy dostają codziennie po pół kostki mięsa mielonego. Takiego dla psów. Są tam pewnie i podroby i czort wie co. Szczeniaki do roku i mastyfy po całej kostce. Jak nie mam mięsa to kefirek :mrgreen: , olej rzepakowy, serek homo, nawet zwykły makaron dla zmiany smaku.
Laby zjedzą wszystko ale już biały jamniczek lub toller nie. Z ogarami różnie. Ajsza raczej zje bez dodatków ale Zuzia się krzywi. Po świętach to nawet i na serniczek się załapali. :jezyk:
Pozdrawiam Kasia

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: środa 29 cze 2011, 23:13
autor: kasiawro
Ja nie pozwalam płukać naczyń psom, ale w zlewie też tego nie robię ;)

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: czwartek 30 cze 2011, 09:06
autor: hania
Chaszczy pisze:Spacery jakie robimy choć to dobre pare kilometrów nie są oczywiście dla neigo żadnym wysiłkiem, ale sprobuję coś mu chyba kapnąć do michy.
To proponuję bardziej cos białkowego niż tłuszczowego - ma większą szansę iść w mięśnie i w "rozrastanie się".

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: czwartek 30 cze 2011, 21:10
autor: Chaszczy
Może rzeczywiście przesadzam... :? Coś mu pewnie kapnę więcej ale symbolicznie...

Teraz mam inny problem, przechodzę do wątku o kościach... Tu: viewtopic.php?f=47&t=830&p=37103#p37103" onclick="window.open(this.href);return false;
ilona

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: piątek 23 gru 2011, 10:22
autor: kerovynn7
REDAIK pisze:Ogar z wiekiem przestaje mieć wilczy apetyt. Procedura zjedzenia suchej karmy staje się długim procesem myślowo-trawiennym:
1. dlaczego suche?
2. może będzie coś lepszego?
3. nie ma?
4. to może zjem?
Przeplatane jest to spojrzeniem pięknych oczu z wyrzutem: jak mogłaś :!: :wstydek:
Do sytuacji nie dochodzi, kiedy jest konkurencja i to najlepiej jak największa
tiaaaa....
pewnie nie uwierzycie, ale u mnie od 2 dni takie sceny są przy misce z.... posiekanym surowym kurczakiem, za to chrupki (Josera z jagnięciną) pyyyyyszne.
Esia na szczęście jest mądra baba i jak jestem w kuchni to Robinowej miski nie ruszy :D , a Robinuś przyyyychoooodzi powoli, przeciąga się, podstawia dooopke do drapania, powącha co w misce, wraca do pokoju.... po pół godzinie znów przyjdzie powąchać...potem powoli je metodą: trochę do pyska i do pokoju przeżuć i do kuchni nabrać do pyska i do pokoju przeżuć...

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: piątek 23 gru 2011, 11:38
autor: kasiawro
Matko ja nigdy u siebie takich scen nie widziałam.

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: wtorek 17 sty 2012, 00:01
autor: Waćpaństwo
My mamy podobne wariacje Waćpanny przy misce. Odklad je tylko gotowane- nie wybrzydza. Kiedys uwazalam "jak pies zglodnieje to zje"- teraz wiem ze nie moj- Wacpanna potrafila przegladzac sie tygodniami-jedzac minimalna ilosc (1/5 dziennej porcji suchego)- i to w okresie wzrostu, wiec sie poddalismy.
Jesli chodzi o gotowane to:
-mieso najlepsze to: wolowina, ewentualnie drob (lepiej: jagniecina,konina,krolik.ryba)
Podroby, wieprzowina to slabej jakosci bialko- niepolecane.
- warzywa: np. marchew, pietruszka, seler, por.
- wypelniacz: najlepiej ryz, makaron tuczy i nie polecaja go dietetycy, kasza jeczmienna mocno rogotowana.
-jesli gotujemy powinnismy suplementowac witaminami.
-dobrze jest dac od czasu do czasu skorupki jajka, przegotowane nozki, a najlepeij witaminy przeznaczone dla duzych ras,
-nie powinno laczyc sie suchego z gotowanym,
-jajko surowe raz w tygodniu
-najlepiej strawne bialko jest w chudym serze i jajach
-oliwa z oliwek, olej lniany- swietnie poprawia stan skory i siercsci
-jesli chodzi o proporcje m,iesa do reszty to zdania sa bardzo podzielone od 40-70%
Nic wiecej mi w tym momencie nie przychodzi do glowy ( informacje zaczerpniete z glowy z racji zawodu- lek.wet.)

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: wtorek 17 sty 2012, 00:23
autor: Wigro
Waćpaństwo pisze:..
-mieso najlepsze to: wolowina, ewentualnie drob (lepiej: jagniecina,konina,krolik.ryba)..
tak, tak, tak konina, ryby (nie chińskie !), baranina, drób ograniczyliśmy-pędzony mocno sztucznie
Do warzyw dodajemy jeszcze buraki a do suplementów algi morskie, reszta tak samo
i jeszcze fanaberie- czasem woda z miodem i orzechy włoskie do gryzienia całe, bo lubi (rodzinnie tak ma)

Re: Jak łączyć gotowane z suchym?

: wtorek 17 sty 2012, 00:49
autor: Danuta
Pytanie do Waćpaństwa (z racji lek.wet. - może akurat dietetyk? ;) ): z warzyw - POR? Nie wiem dlaczego porów się wystrzegam, jak cebuli :niewka: .
Natomiast jesienią, zimą daję ząbek czosnku do garnka warzyw. Daję jeszcze cukinię, paprykę, jak Wigro buraki i co okazjonalnie podejdzie mi pod rękę :P
Jajo surowe całe? Ja daję dwa jaja - białko ścinam na masełku, żółtka surowe :mrgreen:
Waćpaństwo pisze:-nie powinno łączyć się suchego z gotowanym
Jak to rozumieć? Czy nie powinno się dawać do jednej michy, na jeden posiłek, suchego kraszonego gotowanym? Czy też nie powinno się dawać np. rano suchego, wieczór gotowanego?


Wigro miód daję z serem białym i jogurtem naturalnym. Też głównie jesienią i zimą :mrgreen: .