Zdrowo i pomarańczowo
Re: Zdrowo i pomarańczowo
Nie wiem jakie są twoje ogary, ale moich na pewno nie da się po prostu wstawić do pomieszczenia gdzie będzie tyle żarcia Co najwyżej pewnie udałoby mi się je tam wprowadzić...albo raczej one by wprowadziły mnie
Re: Zdrowo i pomarańczowo
Impreza się udała, stoisko wyszło (nieskromnie mówiąc) ładnie - podobało mi wizualnie a i smacznie było chyba bo wszystko zeszło.
A na stole : wrapy razowe z kurczakiem kukurydzianym, bazylia i cheddarem + dip bazyliowy,
Warzywa ( mrachewka, ogórek, seler naciowy) + dip czosnkowy z lekkim dodatkiem curry (taki mój eksperyment ale chyba udany ). O dziwo warzywa ( nawet seler) schodziły błyskawicznie.
Koktail bananowo, melonowo, jabłkowy na jogurcie - bardzo dobry, delikatny
I teraz mogę też zareklamować :
SERNIK DYNIOWY (zrobił furorę, niezbyt słodki)
Składniki
Spód :
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki cukru pudru
90 g zimnego masła
2 żółtka
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
500g ricotty
1 i ½ szklanki musu z dyni
1 i ½ szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
2 żółtka
Skórka starta z jedne pomarańczy
Wykonanie spodu:
W misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier puder i żółtka, dodajemy masło i siekamy na małe kawałki. Zagniatamy ciasto, owijamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu ciasto delikatnie wałkujemy i układamy na dnie tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 13-15 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Masa serowa:
Upieczone bez pestek kawałki dyni miksujemy.
Mielony twaróg, ricottę i mus z dyni miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i krótko miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik ale sernik pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.
*******************************************************************
MUFFINKI MARCHEWKOWE - oj pyszne wyszły, zwłaszcza pierwszego dnia! Zmniejszylam nieco ilość cukru i oleju
przepis tutaj : http://www.kwestiasmaku.com/desery/muff ... zepis.html" onclick="window.open(this.href);return false;
A na stole : wrapy razowe z kurczakiem kukurydzianym, bazylia i cheddarem + dip bazyliowy,
Warzywa ( mrachewka, ogórek, seler naciowy) + dip czosnkowy z lekkim dodatkiem curry (taki mój eksperyment ale chyba udany ). O dziwo warzywa ( nawet seler) schodziły błyskawicznie.
Koktail bananowo, melonowo, jabłkowy na jogurcie - bardzo dobry, delikatny
I teraz mogę też zareklamować :
SERNIK DYNIOWY (zrobił furorę, niezbyt słodki)
Składniki
Spód :
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki cukru pudru
90 g zimnego masła
2 żółtka
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
500g ricotty
1 i ½ szklanki musu z dyni
1 i ½ szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże jajka
2 żółtka
Skórka starta z jedne pomarańczy
Wykonanie spodu:
W misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier puder i żółtka, dodajemy masło i siekamy na małe kawałki. Zagniatamy ciasto, owijamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu ciasto delikatnie wałkujemy i układamy na dnie tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 13-15 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Masa serowa:
Upieczone bez pestek kawałki dyni miksujemy.
Mielony twaróg, ricottę i mus z dyni miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i krótko miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy na spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik ale sernik pozostawiamy na kolejne 30 minut. Po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.
*******************************************************************
MUFFINKI MARCHEWKOWE - oj pyszne wyszły, zwłaszcza pierwszego dnia! Zmniejszylam nieco ilość cukru i oleju
przepis tutaj : http://www.kwestiasmaku.com/desery/muff ... zepis.html" onclick="window.open(this.href);return false;