Może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu zlotowego CZARNYCH JAJ, wiec podaję tutaj bo na wątku zlotowym nie każdy wie, że jest.
Ja zamierzam je zrobić - mam nadzieję, że wyjdą i zaskoczę siebie i innych .
Jaby ktoś miał jakieś pytania do nich to to forumowej Betty bo kilka razy je już robiła .
Proporcje zlotowe:
30 jaj
mała butelka Maggi
10 torebek zwykłej czarnej herbaty
majonez
szczypiorek
sól
pieprz
Jaja ugotować normalnie. Obrać ze skorupek i ponownie zalać wodą z maggi. Wrzucić torebki herbaty, sól i pieprz do smaku. Ja gotowałam je w "zalewie" jakieś 30 minut, a potem sobie zostały na całą noc w tej zalewie i muszę powiedzieć, że dobrze się zabarwiły i nabrały smaku
Po wyjęciu z zalewy, przekroić na pół. Położyć majonezu, ile ma się ochotę. Posypać szczypiorkiem i delektować się
Oczywiście 30 jaj jeszcze nie gotowałam, więc i inne składniki zmniejszałam proporcjonalnie .
Betty obrane gtowałaś 30 min, i potem zostawiłaś na całą noc ?
Czarne jaja
- WOJAN OGARUSY
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 10 lis 2018, 21:51
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Iłża
Re: Czarne jaja
Zainspirowana zrobiłam wariację na temat . Wszystko jak w przepisie, tylko nie obierałam, a wstępnie ugotowane przed włożeniem do czarnej zalewy obtłukłam. W zalewie zostały do rana. Wyszły tzw. "jaja stuletnie" - jak ocenili degustatorzy - lekko pikano-orzechowe w smaku, a już na pewno pięknie urozmaiciły wielkanocny stół.
Pokażcie "czarne".
Wesołych Świąt!
Pokażcie "czarne".
Wesołych Świąt!
- Załączniki
-
- jaja "stuletnie" po polsku
- stare jajo.jpeg (56.1 KiB) Przejrzano 5454 razy
-
- chińskie jaja "stuletnie" po polsku
- stare jaja chińskie.jpeg (82.96 KiB) Przejrzano 5454 razy
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13066
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Czarne jaja
Te stare jaja ładnie Wam wyszły.
Widzę, że nie tylko ja zmieniłam trochę przepis . Dodałam (mało miałam Maggi) sos sojowy. Następnym razem jak będę robić zamiast Maggi w płynie dodam zieloną - ciekawe czy też nabierą smaku ? Smakowały i wyglądały inaczej. Moje wyszły mocno brązowe moczone herbacie w torebkach, może typowo czarne wyjdą jak zagotuję czarną sypaną herbatą -ona jest zdecydowanie mocniejsza. Posypałam szczypiorkiem i papryką słodką aby kolorowo było .
Widzę, że nie tylko ja zmieniłam trochę przepis . Dodałam (mało miałam Maggi) sos sojowy. Następnym razem jak będę robić zamiast Maggi w płynie dodam zieloną - ciekawe czy też nabierą smaku ? Smakowały i wyglądały inaczej. Moje wyszły mocno brązowe moczone herbacie w torebkach, może typowo czarne wyjdą jak zagotuję czarną sypaną herbatą -ona jest zdecydowanie mocniejsza. Posypałam szczypiorkiem i papryką słodką aby kolorowo było .
- WOJAN OGARUSY
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota 10 lis 2018, 21:51
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Iłża
Re: Czarne jaja
Super a może brąz od sosu sojowego ... ale wyglądają wspaniale!
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13066
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Czarne jaja
Brąz od sosu i herbaty. Ja jeszcze te jaja rekomenduję do żurku - smakują w nim też fajnie.