Dania obiadowe

Awatar użytkownika
REDAIK
Posty: 1090
Rejestracja: sobota 18 paź 2008, 23:16

Dania obiadowe

Post autor: REDAIK »

Zapiekanka z cukinii
1/2 cukinii
4 jajka
1-2 łyżki starkowanego żółtego sera
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
sól pieprz natka pietruszki bazylia

Cukinię i cebulę pokroić w kostkę i razem zeszklić na patelni. Jaja roztrzepać z serem żółtym, dodać mleko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Do naczynia żaroodpornego na spód wkładamy cukinię podsmażoną z cebulą a na wierzch lejemy przygotowaną wcześniej masę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 1/2 godziny.
Najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniaczkami oraz pomidorkami z cebulką.
http://www.ogarzygon.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
wladekbud
Posty: 608
Rejestracja: poniedziałek 20 paź 2008, 08:37
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Oleśnica/d-śląskie

Re: Dania obiadowe

Post autor: wladekbud »

SCHAB DUSZONY W PORACH

• schab,
• duży por,
• pół puszki fasoli czerwonej,
• 1 szklana rosołu z 1 kostki rosołowej,
• sól, curry, pieprz cayenne lub ostra papryka

1) Schab pokroić w plastry grubości do 1 cm,
2) Natrzeć solą, pieprzem cayenne lub ostrą papryką, obtoczyć w mące i lekko obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni,
3) Na patelnię wrzucić pokrojonego w plasterki (krążki) pora i fasolę, lekko posolić, przyprawić pieprzem cayenne lub ostrą paprykę, przesmażyć lekko ciągle mieszając,
4) W żaroodpornym naczyniu ułożyć na dnie połowę pora z fasolą, potem plastry mięsa i przykryć resztą pora,
5) Zalać 1 szklanką rosołu i 1 szklanką zimnej wody w której rozmieszano 2 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki curry, naczynie nakryć pokrywką,
6) Dusić w piekarniku w temperaturze 180 st. około 60 minut (sprawdzić czy mięso miękkie).
"Whoever loveth me, loveth my hound." - Thomas More
bea100

Re: Dania obiadowe

Post autor: bea100 »

A że zimno i wilgotno i zaraz się chce gorących i nie bardzo zdrowych "bigosów" :lol: -oto moja "słynna" kapusta włoska na kościach :fiufiu:

Głowa (duża) włoskiej kapusty, lub 2 małe
butelka nie kwaśnego młodego czerwonego wina wytrawnego (najtańszego za 10/12 złociszów lub taniej jak się uda )
20dkg wędzonego tłustego boczku
kości schabowe jak najbardziej mięsne (ilość ? do wyboru byle nie więcej jak kapusty )
1 duża cebula
3/4 grzybki suszone (dowolne)
1 kostka wołowa Winiary (Knorr)
sól, pieprz do smaku

Kapustę posiekać w wąskie paski (bez głąba). Grzybki pokruszyć drobno.
Duży -wysoki garnek potrzebny.

Kości (mogą być mrożone) z pokruszonymi grzybkami gotujemy w dużym garze w winie z kostką Winiary (nie dajemy wody) - ile czasu? niemal na "miękko" (sprawdzić widelcem można)- gotujemy to pod szczelną przykrywką na bardzo małym ogniu.
Potem na patelni dużej zesmażamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek /jak jest prawie zesmażony tłuszcz to dodajemy drobno posiakaną cebulkę i solimy na patelni i niech się cebulka na szklisto/miękko w tym usmaży razem- to w całości dodajemy do gara. Potem wrzucamy kapustkę do tego i niech się gotuje to razem (pod przykrywką koniecznie na malutkim ogniu- ma pyrkotać). Posolić (ostrożnie) i popieprzyć (trzeba spróbować ile tej soli i pieprzu- kapustka wchłonie sól- ale trzeba uważać z solą).
Kapusty będzie dużo pierwotnie- potem się zrobi z tego połowa (dlatego potrzebny nam naprawdę duży garnek!). Mieszamy. Nie dolewamy nadal wody tzn jak nam kapusta usiądzie po ok 1/2 godzinie i zobaczymy, że potrawa nie jest przykryta płynem- to można odrobinę wody gorącej wlać z czajnika (ale czujnie i tak- by potrawa była konsystencji raczej stałej i by to absolutnie nam "nie pływało").
Trzeba wszystko co i rusz mieszać- od dna ( najlepsza jest drewniana kopyść).
Jak mięsko już podczas mieszania zaczyna odchodzić od kości- trzeba kości wyjąć ostrożnie i niech się wystudzą tak by można było rękami/widelcem dokładnie je obrać. Reszta nadal się w tym czasie parkocze pod tą przykrywką i mieszamy- próbujemy kapustkę, jeśli ugotowana i miękka to można wyłączyć.
Po obraniu mięsko (bez kości rzecz jasna) wrzucić do gara. Pomieszać, pogotować jeszcze troszkę ok 5 minut razem- Smacznego!!!

Pyyycha. Szybkie danie i dość tanie i naprawdę nie bardzo pracochłonne. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień (jak się "przegryzie") :lol: Dobre z ziemniaczkami, kluskami kładzionymi, chlebem.
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Dania obiadowe

Post autor: nulka »

A konkretnie jakie wino ?,żeby nie było kwaśne?
mam smaka na taką kapustkę :jezyk: :D
Awatar użytkownika
REDAIK
Posty: 1090
Rejestracja: sobota 18 paź 2008, 23:16

Re: Dania obiadowe

Post autor: REDAIK »

Gulasz z sarniny.
Najpierw z kości i warzyw trzeba ugotować wywar i go przecedzić. Będzie to baza do głównej potrawy. Następnie kroimy sarninę lub mięso z jelenia (1-2 kg) w kostkę i podsmażamy na patelni niezbyt dużą ilość mięsa z oliwą z oliwek Mięso ma stracić kolor i puścić sok, ale żeby się nie pieniło. Dlatego lepiej nie wrzucać wszystkiego na raz tylko partiami. Tak przygotowane mięso wrzucamy do gara z wywarem i gotujemy. Następnie kroimy cebulę (2 sztuki na kg mięsa) w kostkę i blanszujemy na patelni. To samo robimy z warzywami, które będziemy dodawać do gulaszu. Można dodać paprykę, cukinię, pietruszkę, selera. Powinny też być w potrawie grzybki. Jeżeli świeże to też trzeba je wrzucić najpierw na patelnię i potem do garnka. Mogą być suszone i te trzeba najpierw namoczyć w wodzie i ewentualnie trochę podgotować oddzielnie. Można do potrawy dodać też pokrojonego ziemniaka. Wszystko gotuję się razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Trzeba też dodać koncentrat pomidorowy, czerwone wino, musztardę oraz pieprz, sól i koniecznie chili. Przyprawy i ilość warzyw według uznania. Ma to sobie spokojnie pyrkać na małym ogniu. Jeżeli dodamy więcej wody to wyjdzie nam zupa gulaszowa i taka była wersja początkowa, ale ją przerobiła na drugie danie. Jak człowiek wraca po pracy w taki deszczowy dzień nadaje się idealnie na rozgrzanie i napełnienie żołądka.
http://www.ogarzygon.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
bea100

Re: Dania obiadowe

Post autor: bea100 »

nulka pisze:A konkretnie jakie wino ?,żeby nie było kwaśne?
mam smaka na taką kapustkę :jezyk: :D
Naprawdę polecam! Daj znać- czy smakowało?
Wino? Nie wybrzydzam, kupuję zazwyczaj co dostanę. Popatrz na "rocznik"- najlepsze są tegoroczne czyli młode winka bo one zazwyczaj nie są kwaśne.
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Dania obiadowe

Post autor: nulka »

Dam znać już miałam gotować ale okazało się ,że mam zwykła kapustę musze kupić włoską
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Dania obiadowe

Post autor: weszynoska »

właśnie jem...taka pychotę..... :happy3:

obsmazone pieczarki , pokrojone w paseczki, do tego na 10 minut wrzucone warzywa na patelnię...i wszystko razem pięknie podduszone....
na osobnej patelni smażę pokrojone w kostke piersi z kurczaka, pod koniec wymieszane z łyżeczka przyprawy do gyrosa....jak gotowe to wrzucam do warzyw...

osobno gotuję 2 woreczki ryżu na sypko...

ryz po ugotowaniu wysypuje na półmisek...obkładam warzywami z kurczakiem....i doadaję surówke z pekińskiej...


niebo w gebie... :marzyc:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Dania obiadowe

Post autor: nulka »

bea
właśnie robię kapustkę a la bea :happy3: ,jeszcze nie koniec ,ale już pycha :)

z tym ,że dałam pół na pół kości żeberek i wołowych (prawie :D nie jemy wieprzowiny ;) ),mięso jest mięciutkie ,oddzieliło się i z kapustą pycha :jezyk:

a dzisiaj przystawka do obiadu - boczniaki na patelni grilowej z kiełbaskami surowymi z jagnięciną ,cebulka i przyprawy sól,mało pieprzu ,troszkę przecieru i :tia: przyprawa do karkówki :D
pycha
Awatar użytkownika
ketrin
Posty: 1985
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 20:36
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Łódź

Re: Dania obiadowe

Post autor: ketrin »

nulka pisze:bea
właśnie robię kapustkę a la bea :happy3: ,jeszcze nie koniec ,ale już pycha :)

z tym ,że dałam pół na pół kości żeberek i wołowych (prawie :D nie jemy wieprzowiny ;) ),mięso jest mięciutkie ,oddzieliło się i z kapustą pycha :jezyk:
potwierdzam pyyycha :!: jedyny minus to MAŁO :( :( :(

my daliśmy schab z kością, żeberka, młode Wino (aronia z jabłkiem) i dodaliśmy wczesniej namoczona w winie śliwke :cwaniak:

bea100 :piwko:
ODPOWIEDZ