Strona 2 z 7

Re: Przetwory na zimę

: piątek 02 wrz 2011, 22:04
autor: BasiaM
Zbyszek ma rację :zgoda:
Moja mama i babcia jak robiły przetwory na zimę to słoiki równe i ustawione jak kompania w wojsku :mrgreen:
Kasiu ja słoików mam sporo ;) I jakoś tak mam, że porządek nade wszystko :lol:

Re: Przetwory na zimę

: poniedziałek 12 wrz 2011, 19:41
autor: Aszemi
to się pedancja nazywa :D nawet psy u Basi leżą równo :jezyk:
a sałatka smakowita

Re: Przetwory na zimę

: piątek 16 wrz 2011, 09:43
autor: Aszemi
No i też zrobiłam tylko nie obierałam ogórków bo fajniej w słoikach wyglądają, marchew dałam w plasterki i generalnie więcej proporcjonalnie marchwi i papryki a wyszła przepyszna :szacun_1:

Obrazek


Węszynosko jak masz jeszcze jakiś fajny przepis to poproszę ;)

Przy okazji zrobiłam też buraki w/g przepisu teściowej dla mnie najlepsze:
4kg buraków
1kg cebuli
1kg papryki
1szkl cukru
1szkl octu
1szkl oleju
Buraki ugotować obrać i zetrzeć, cebulę i paprykę pokroić.
W garnku ułożyć warstwami.
Cukier wymieszać z octem potem z olejem i zalać wszystko- nie mieszać!
Odstawić do lodówki pod przykrywką na min 4 godziny.
Wymieszać do słoików włożyć i pasteryzować 5min.
Opcjonalnie można od razu zjeść:D

Re: Przetwory na zimę

: piątek 16 wrz 2011, 23:35
autor: 1e2w3a
A ja podam bardzo prosty przepis na sałatkę z ogórków z zielonym koperkiem

SKŁADNIKI:
-- ogórki świeże
-- koperek zielony
-- zalewa (na 0,5 litra wody dajemy ok. 60 g cukru, 100 g octu, sól do smaku ; proporcje można zmienić wg swojego uznania)
Na 2 kg ogórków przypada 1 pęczek koperku średniej wielkości (nie trzeba się tych proporcji tak ściśle trzymać).

WYKONANIE:
Ogórki umyć, zostawić w wodzie przez pewien czas, potem poszatkować (ja nie obieram skórki, ale jak ktoś woli to może to zrobić) ; pokroić drobno koperek zielony i wymieszać go z ogórkami ; ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą (można dodać po kilka ziarenek pieprzu) ; po napełnieniu słoików wlać na wierzch po jednej łyżce oleju ; słoiki zamknąć i pasteryzować.
PS : Po otwarciu słoików ja nie wylewam zalewy (ładnie pachnie) i wykorzystuję ją do podprawienia różnych zup i sosów.

Re: Przetwory na zimę

: sobota 17 wrz 2011, 08:06
autor: Aszemi
A macie przepis na coś fajnego, sprawdzonego z kapustą :idea:

Re: Przetwory na zimę

: sobota 17 wrz 2011, 10:26
autor: kasiawro
Tomkowa mama robi kapustę w cebulką i trochę papryki do koloru- zapytam i napiszę bo ja to tylko konsumpcją się zajmuję :wstydek:

Re: Przetwory na zimę

: niedziela 18 wrz 2011, 18:04
autor: 1e2w3a
Mogę podać sprawdzony przepis na sałatkę z kapusty, ale czerwonej.

SKŁADNIKI:
- 2 kg kapusty czerwonej
- zalewa : 1 l wody, ok.1/4 l octu 10% (szklanka), cukier ok. 15 dag, sól do smaku; proporcje można trochę zmienić jak ktoś ma inne upodobania smakowe; dodatkowo do zalewy można dodać kilka goździków, ziarenek pieprzu lub ziela angielskiego; ja poprzestaję na occie, cukrze i soli.

WYKONANIE:
Zagotować zalewę z podanymi składnikami. Dodać poszatkowaną kapustę i gotować do momentu, aż kapusta będzie lekko półtwarda, taka trochę niedogotowana (gotować na większym ogniu, aby nie straciła na kolorze). Gorącą kapustę wraz z zalewą nakładać do słoików, na wierzch wlać po łyżce oleju, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby się zamknęły (nie pasteryzować).
Kapusta nie musi być poszatkowana bardzo drobno (raczej tak średnio), bo drobna szybciej traci kolor podczas gotowania.
Po otwarciu słoików z sałatką ja dodaję drobni pokrojoną cebulkę i trochę oleju.

PS jeżeli podczas gotowania zbyt dużo zalewy się wygotuje to dorobić trochę nowej (wg podanych proporcji), zagotować i gorącą uzupełnić słoiki przed ich zamknięciem.

SMACZNEGO

Re: Przetwory na zimę

: niedziela 25 wrz 2011, 02:57
autor: kasianiolek
Pierwsza partia gotowa:
- ogórki z koperkiem według 1e2w3a
- sałatka z ogórków Węszynoski
- papryka wg. mojej babci

Dla chętnych przepis:

składniki:
papryka czerwona
czosnek
koper
gorczyca
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej

zalewa w proporcjach:
na 1 szklankę octu 10%
7 szklanek wody
10 łyżek cukru
sól do smaku

Przygotowanie:
Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, małą gałązkę kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela, listek laurowy, i ok. łyżeczkę ziaren gorczycy (ja sypię na oko).
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski, powkładać do słoików.
Przygotować zalewę i gorącą zalać, na wierzch wlać olej, pasteryzować ok. 10-15 minut.

Generalnie nie przepadam za papryką, natomiast w tym wykonaniu bardzo mi smakuje, powinna wyjść bardzo delikatna, wręcz lekko słodka, nadaje się np. jako dodatek do kanapek lub przekąska na przyjęciach.

W przygotowaniu Buraczki Aszemi i przecier pomidorowy :P

Re: Przetwory na zimę

: niedziela 25 wrz 2011, 06:52
autor: kasiawro
Kasiu, ja się zastanawialam dlaczego nie spisz w nocy :D. Porownam przepis na papryke z naszym bo chyba ten sam.
Ja polecam zbierac owoce w sadzie i suszyc. Taki zdrowy chips i nie tuczacy.

Re: Przetwory na zimę

: niedziela 25 wrz 2011, 15:06
autor: bea100
Podziwiam i ślinka mi cieknie :marzyc_2:
A ma ktoś może przepis na buraczki/sałatkę na zimno ale bez papryki?