Chleby, bułki itp..ogólnie pieczywo.
: niedziela 16 gru 2012, 20:10
Bułki zwykłe pyszne i zdrowe, bez chemii
- 1 kg. mąki pszennej ( najlepiej ze swojej pszenicy, albo takiej od chłopa)
- 2 szklanki letniej wody
- 2 deko drożdży,
- łyyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli
drożdże rozpuszczam w pól szklanki letniej wody z cukrem, z dodatkiem trochę mąki...czekam aż urosną na cała szklankę
mąkę przesiewam do miski, wsypuje sól dodaję rozczyn i resztę wody
zagniatam z tego miękkie, pulchne, lekkie ciasto ( w misce)
Przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia , jak podwoi objętość to wykładam na tackę podsypaną mąką, zagniatam lekko jeszcze raz i urywając kawałki toczę w rękach kulki i układam na blachę...
rosną jeszcze dość sporo...jak urosną to wkładam na 15 minut do bardzo gorącego piekarnika ( 230 stopni) nie właczam termoobiegu.
Przed włożeniem do piekarnika pędzelkiem maluje wierzchy ( wodą)
Czasami zamiast samej pszennej mąki dodaję trochę żytniej razowej...też są pyszne
najlepiej robić z połowy porcji jak nie ma wiele ludzi w domu
- 1 kg. mąki pszennej ( najlepiej ze swojej pszenicy, albo takiej od chłopa)
- 2 szklanki letniej wody
- 2 deko drożdży,
- łyyżeczka cukru,
- pół łyżeczki soli
drożdże rozpuszczam w pól szklanki letniej wody z cukrem, z dodatkiem trochę mąki...czekam aż urosną na cała szklankę
mąkę przesiewam do miski, wsypuje sól dodaję rozczyn i resztę wody
zagniatam z tego miękkie, pulchne, lekkie ciasto ( w misce)
Przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia , jak podwoi objętość to wykładam na tackę podsypaną mąką, zagniatam lekko jeszcze raz i urywając kawałki toczę w rękach kulki i układam na blachę...
rosną jeszcze dość sporo...jak urosną to wkładam na 15 minut do bardzo gorącego piekarnika ( 230 stopni) nie właczam termoobiegu.
Przed włożeniem do piekarnika pędzelkiem maluje wierzchy ( wodą)
Czasami zamiast samej pszennej mąki dodaję trochę żytniej razowej...też są pyszne
najlepiej robić z połowy porcji jak nie ma wiele ludzi w domu