Strona 7 z 10

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 22:31
autor: Wilga
Ale smakowicie:), ja w tym roku zrobię zapomnianego przez nas śledzia z pieczonymi burakami i białą fasolą, kapustę z grzybami i olejem (szukam lnianego i nie mogę dostać), piernik już dojrzewa przełożony powidłami, na Święta będą szynki i boczki wędzone przez Jana Dunajowego no i obowiązkowo kompot z suszu......

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 22:34
autor: weszynoska
Ups....ja z Podkarpacia ;) nam do ryb to straaasznie daleko....wprawdzie w dużych sklepach aż roi się od jakis dziwnych ryb...duże to to...jakieś no nie wiem...nie mam pojęcia o rybach...

dzięki za podpowiedź z tym keczapem :zgoda:

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 22:39
autor: SARABANDA
Ziemniaków bez omasty nie kupuję, można polać olejem lnianym, chyba to bardzo postna wersja.
Ryba po grecku pycha ale najbardziej lubię w wydaniu mojej siostry, nie taka gęsta jak robi ogół, z dużą ilością zeszklonej na oleju cebuli w talarkach dodanej do gotującej się wody z listkiem laurowym i zielem angielskim i plasterkami marchewki, do tego koncentrat pomidorowy, szczypta cukru i jak sos gotowy dodaje się usmażone w panierce kawałki rybki i chwilę się gotuje, zostawia się do wystygnięcia. Pyszna i na gorąco, można odgrzewać i na zimno.

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 22:43
autor: SARABANDA
Wilga w Auchan jest olej lniany nawet polskiej produkcji tylko nie wiem czy z polskiego siemienia

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 22:51
autor: nulka
Ja się zajadam najzwyczajniejszym karpiem (leżał sobie pocięty w marynacie z cytryną ,mój małżonek robił) smażonym ,panierowanym ...pyszny :)

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 22:54
autor: SARABANDA
A robicie zamiast ćwikły jako dodatek do mięs na zimno i na gorąco buraczki z czosnkiem?

Re: Potrawy wigilijne

: sobota 21 gru 2013, 23:05
autor: nulka
Nie robię ,ale mogę :) napisz Gosiu

Ja malutkie buraki marynuję w occie w słoikach ,tak jak grzyby

Re: Potrawy wigilijne

: niedziela 22 gru 2013, 00:03
autor: SARABANDA
Ugotowane w skórce buraki ( tylko żeby za bardzo nie rozgotować, powinny być jędrne) po ostudzeniu obrać , zetrzeć na tarce z grubymi oczkami dodać czosnek pokrojony w kosteczkę, sól , pieprz do smaku, wymieszać i gotowe, można włożyć do słoików, do lodówki i przez tydzień dodatek do wędlin i do mięs na gorąco. Osobiście robię w proporcjach - cztery duże buraki i dwa duże ząbki czosnku.
Kiedyś robiłam też w wersji zamiast czosnku kminek w całości ale wolę z czosnkiem.

Re: Potrawy wigilijne

: niedziela 22 gru 2013, 10:50
autor: nulka
Spróbuje :) dzięki

Re: Potrawy wigilijne

: niedziela 22 gru 2013, 12:53
autor: Wilga
A ja kilka lat temu zamieniłam gotowanie buraków na pieczenie, wg mnie zdecydowanie bardziej aromatyczne i słodsze. I nie wylewam części "smaku" z wodą.