Naleweczki, likiery i inne.....
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13066
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Ja też nie mroziłam, ale nalewka z owoców średnio mi smakowała. Poza tym czytałam, że owoc bzu z alkoholem to nie jest dobre zestawienie i przestałam robić.
Dereń zalany
Dereń zalany
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Bo to nie jest nalewka smakowa tylko lecznicza - przeciwgrypowa.
- Marzena i Czarek
- Posty: 1491
- Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 12:47
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: pod Częstochową
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Nasze babcie zbierały czarny bez po przymrozkach. Odkąd pojawiły się zamrażarki nie trzeba czekać do pierwszych przymrozków. Inna szkoła mówi żeby z owoców szkodliwych substancji pozbyć się na gorąco.
>>>Hodowla Ogara Polskiego z Kawaleryjską Fantazją<<<
Numer kontaktowy: 503 067 461
Numer kontaktowy: 503 067 461
- qzia
- Posty: 7820
- Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
- Gadu-Gadu: 9909298
- Lokalizacja: Garwolin
- Kontakt:
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Taaa aronię też mieliśmy zbierać po przymrozkach i coś nam ją zażarło Tylko kubeczek uzbierany. Mój mąż pracowicie zamroził, potem zalał jakąś miksturą z miodem, cynamonem, wanilią i spirytusem. Następnego dnia już mi kazał próbować.
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13066
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Czy ktoś ma przepis wypraktykowany na nalewkę z pigwowca?
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Kasiu, z pigwowca czy z pigwy? Znajomi robią z pigwy z gruszką. Z pigwowca nie wiem. Dopytam o przepis.
"...wcale nie wyprzedziliśmy zwierząt i roślin na drodze ewolucji. Po prostu one poszły w jedną stronę, a my w drugą."
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13066
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Pigwa już namiera klaru.
Zależy mi na pigwowcu .
Zależy mi na pigwowcu .
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Ja robię standardowo. Pigwowca bez gniazd nasiennych, w plasterkach zalewam wódką ze spirytusem. Kilka tygodni naciąga, czasem potrząsam. Potem zlewam płyn a na owoce miód/cukier. Potem mieszam, filtruję i czekam.
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Natrafiłam przypadkowo na taki przepis.
https://bibliotekanalewek.pl/przepisy/n ... igwowcowa/
https://bibliotekanalewek.pl/przepisy/n ... igwowcowa/
- kasiawro
- Sołtys Wsi Ogarkowo
- Posty: 13066
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
- Gadu-Gadu: 13373652
- Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk
Re: Naleweczki, likiery i inne.....
Dzięki Wam za rady.
Zasypałam cukrem, który już po 2-ch dniach rozpuścił się. Jeszczes sobie postoi trochę sok naciąga i będę zlewać i zalewać spirytusem - podobnie robię jak pigwę. Zobaczymy co wyjdzie - pigwowiec jeszcze piękniej pachnie niż pigwa.
Haniu musimy się wymienić potem dla smaku .
Zasypałam cukrem, który już po 2-ch dniach rozpuścił się. Jeszczes sobie postoi trochę sok naciąga i będę zlewać i zalewać spirytusem - podobnie robię jak pigwę. Zobaczymy co wyjdzie - pigwowiec jeszcze piękniej pachnie niż pigwa.
Haniu musimy się wymienić potem dla smaku .