Naleweczki, likiery i inne.....

Awatar użytkownika
nulka
Posty: 3438
Rejestracja: środa 29 kwie 2009, 22:10

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: nulka »

A może jeszcze na dziki bez macie?
Kasiu ,ja robiłam sok z dzikiego bzu (dość słodki 1,5 kilo cukru na kilo owoców ) ,dodałam trochę wanilii i do butelki 1/3 soku zalałam wodka i spirytem (1/3 wódki i 1/3 spirytu ) i to stoi ,powinna być dobra ;)
Awatar użytkownika
Aszemi
Posty: 6177
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
Gadu-Gadu: 4921992
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: Aszemi »

Dobra przeszukałam chyba wszystko i nie znalazłam więc poproszę o dobry przepis na pigwówkę ale taką słabszą :piwko:
Obrazek
Obrazek
"Pies nie dba o to, czy jesteś bogaty, czy biedny...
bystry czy tępy, mądry czy głupi.
Oddaj mu swoje serce, a on odda ci swoje.
O ilu ludziach można to powiedzieć?
Ilu ludzi może cię uczynić rzadkim, czystym i wyjątkowym?"
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13065
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: kasiawro »

Pigwówkę robi Jurek D, może Hania ma jakiś przepis ...
Na zielonym też Iwona Amirowa coś procentowego robi z pigwy.
Awatar użytkownika
Wigro
Posty: 1735
Rejestracja: wtorek 21 paź 2008, 00:30
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: WA-WA

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: Wigro »

Nie ma słabszej nalewki, nalewka to nalewka a kompot to kompot.
Ja stosuję przepis na oko (jak wszystkie moje przepisy).
1.Pigwę ( mocno dojrzałą, najlepiej przemrożoną, jak nie ma to zamrozić w lodówce na noc) pozbawiamy pestek i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na największych dziurach. Otrzymaną breję łączymy w gąsiorku z alkoholem, takim 45-50%, najlepszy jest dobry bimber, okowita. Ojętościowo około 1: 1. Stawiamy na słońcu na jakieś dwa tygodnie i potrząsamy co dzień.
2. Zlewamy alkohol odciskamy, do brei dodajemy cukier do smaku, ja dodaję mniej więcej objętościowo więcej niz połowę. Zostawiamy na dwa tygodnie, potrząsamy. Równolegle, trochę dojrzalych, prawdziwych węgierek pozbawiamy pestek, obsypujemy dokładnie cukrem i zostawiamy w osobnym słoju ( trochę to jakieś 10% masy pigwy)
3. Podwóch tygodniach łączymy wszystko,tzn breję, śliwki, alkohol w jednym słoju, dodajemy korzeń arcydzięgiela do smaku ( jakieś 2g na litr brei ). Mieszamy i zostawiamy na miesiąc.
4. Po miesiącu zlewamy alkohol, dodajemy burbona lub ciemnego rumu lub cięzkie pachnące wino słodkie, oczywiście do smaku powiedzmy maksimum kieliszek na litr, sprawdzamy moc organoleptycznie, jak za słabe to dodajemy spirytus tak aby miało minimum 40 %.
5.Po następnym miesiącu zlewamy delikatnie kilka razy aby pozbyć się osadów, rozlewamy do butelek, i tu najtrudniejszy punkt zapominamy na jak najdłużęj, absolutne minimum to 3 miesiące.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Ogar dobry:Gęby długiej. Paznokci tępych. Zadu przestronnego, łakomy, zwajca.
Awatar użytkownika
qzia
Posty: 7820
Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
Gadu-Gadu: 9909298
Lokalizacja: Garwolin
Kontakt:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: qzia »

Jarzębina zalana. :happy3: Pół nocy przebierałam bo mi sąsiad dał częściowo bez ogonków i jak Kopciuszek oddzielałam ziarenka dobre od tych już zgniłych. Przemroziłam ale tylko kilka godzin :mysl_1: Może wystarczy. Teraz mam butle 1,5 litra spirtu pomieszanego z jarzębiną. Kuba mówi, że i tak będzie do wylania, bo kwaśne owoce. Niech sobie stoi i czeka :piwko:
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
kasiawro
Sołtys Wsi Ogarkowo
Posty: 13065
Rejestracja: środa 15 paź 2008, 08:09
Gadu-Gadu: 13373652
Lokalizacja: Niemcza /Dolny Śląsk

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: kasiawro »

jak będzie kwaśne daj miodu
Awatar użytkownika
EiMI
Posty: 2870
Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:38
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: Głogów/Serby

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: EiMI »

Pigwy z Mazur dostałam... :jezyk_3: ... robię nalewkę :fiufiu: :mrgreen:
Wiśnióweczka leży odłogiem i dojrzewa, a róża tankuje spiryt :gleba: Za jakieś 3-4 miesiące będziemy chodzić zygzakiem... :piwko:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ZbyszekC
Posty: 2056
Rejestracja: piątek 13 mar 2009, 19:40

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: ZbyszekC »

EiMI żebym na głogowską nie musiał się wybrać :nunu: Terminowo pasuje.
A, ponieważ niektórzy powątpiewają w istnienie jerzynówki to proszę.
We Wszystkich Świętych jak wrócę zmarźnięty z cmentarzy to sprawdzę kwasowość. :wstydek: I wtedy ewentualnie doleję kwaterkę spirytu.
Załączniki
Obraz 2 359.jpg
Obraz 2 359.jpg (85.08 KiB) Przejrzano 1336 razy
"Moim prawdziwym obowiązkiem jest ocalić własne marzenia." - Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika
weszynoska
Posty: 4959
Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
Gadu-Gadu: 9111199
Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
Kontakt:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: weszynoska »

a w tle ogarkowo :piwko:
http://weszynoska.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek
Awatar użytkownika
1e2w3a
Posty: 2358
Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
Gadu-Gadu: 0
Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: Naleweczki, likiery i inne.....

Post autor: 1e2w3a »

NALEWKA ZE ŚLIWEK SUSZONYCH

SKŁADNIKI:
- 6 dużych śliwek suszonych bez pestek
- 1 pestka ze śliwki
- 2 figi
- 15 rodzynek
- 1/2 laski wanilii
- 5 goździków
- 1/2 litra wódki (dla wzmocnienia można dodać trochę spirytusu).

WYKONANIE:
Pokroić na mniejsze cząstki śliwki i figi. Wszystkie składniki włożyć do butelki i zalać wódką, po czym zakorkować. Po dwóch tygodniach przefiltrować wódkę przez bibułę.
Ostatnio zmieniony piątek 14 paź 2011, 11:41 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 1 raz.
SOKOŁÓWKA

Zapraszam na stronę o moich ogarach : http://www.mojeogary.ga
ODPOWIEDZ