Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
Mięso mielone - 1kg
ryż - 1/2 szklanki lub 1 torebka
kapusta pekińska lub biała
2 jajka lub 3 jeśli są małe
koncentrat pomidorowy 200g
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka ... co kto lubi
Ja używam kapusty pekińskiej. Jest bardziej miękka i szybciej się gotuje.
Obieramy liście kapusty
Następnie parzymy je chwilę we wrzątku, żeby zmiękły
Mięso mieszamy z przyprawami, całymi jajkami i ugotowanym wcześniej ryżem
Wyciągamy liście kapusty i nakładamy na nie mięso
Mięso zawijamy w liście w tzw. kopertę i zawiązujemy nitką, aby nie rozpadło się podczas gotowania
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki.
Lekko zalewamy rozrobionym z wodą koncentratem pomidorowym
Pierwszą warstwę gołąbków przykrywamy liśćmi i znów lekko zalewamy koncentratem
Układamy kolejną warstwę gołąbków
... i znów zalewamy koncentratem ...